Mangós rizskása

Rajongok az egzotikumokért, legyen az egy távol-keleti utazási helyszín, egy jól megkomponált fotó, egy kivételes lakberendezési kiegészítő, vagy akár egy déli fűszerezésű péntek esti koktél.
A soron következő, akár reggeliként, akár desszertként is fogyasztható finomság egyediségét is egy buja, egzotikus gyümölcs karaktere adja, ami nem más, mint az indiaiak szent fájának különleges termése, a mangó.
A mangó manapság már nem elérhetetlen; míg régebben csak a nagyobb hipermarketek-, úgy manapság a kisebb élelmiszer-üzletláncok polcain is fellelhető. Akkor igazán jellegzetes és mély az ízvilága, ha kellően - de nem túl - érett darabot választunk, így ügyeljünk a megfelelő példány szemügyre vételére, mielőtt a kosarunkba tesszük.
A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú, színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga, ha hasonlítanom kell valamihez azt mondanám, az őszibarackéhoz hasonlít. A szerelem szimbólumaként tartják számon, s lehet benne valami, mert történetesen én évekkel ezelőtt beleestem.
Reggelink alapját egy barna rizspehelyből, növényi tej hozzáadásával főzött kása adja, melyet mangóval koronázunk meg.

IMG_2193.jpg

Hozzávalók:

    • 100 g barna rizspehely
    • növényi tej (kesudió-, kókusz-, rizs-, mandulatej, ízlés szerint)
    • egy evőkanál chia mag
    • eritrit
    • egy érett mangó
    • kókuszpehely

A barna rizspelyhet, chia magot, eritritet egy kisebb edénybe szórjuk, majd felöntjük annyi növényi tejjel, ami egy ujjnyival ellepi. Szeretek ehhez a recepthez kókusztejet használni, de ha nincs kéznél, bármilyen más helyettesítője megteszi. Közepes lángon kezdjük főzni, addig amíg krémes kását kapunk. Tálaláskor kockákra vágott mangó darabokkal és kókuszchip-szel halmozom.
Sietős reggelekre tökéletes választás, mert elkészítése 10 percnél nem vesz több időt igénybe.