Reform tejbegríz mentesen

Gyermekkori pillanatokat idéző tejbegríz. Bizony sokunknak meghatározó emléke.  Egy agyonhajszolt nap után számomra manapság is lelket melengető, stresszoldó nyalánkságnak számít, azonban míg régebben őszi- téli esték meghatározó szereplője volt, mostanában az év bármely szakában, s inkább reggelire fogyasztom. A glutén- és laktózmentes változat is épp ugyanolyan egyszerűen elkészíthető, mint a hagyományos verzió, s mind textúrájában, mind ízvilágában megőrzi a szokásokat.

FullSizeRender10.jpg

Hozzávalók:

    • 75 g barna rizsdara
    • 7 dl vaníliás rizstej
    • 2 csapott evőkanál eritrit
    • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
    • fahéj ízlés szerint
    • görögdinnye gombócok

A rizstejet beleöntöm egy lábosba, majd felteszem a tűzhelyre. Időnként megkeverem, nehogy leégjen. Belereszelem az alaposan megmosott citrom héját. Épphogy elkezd forrni a tej, beleszórom a rizsdarát, az eritritet és meg-megkeverve főzöm, míg be nem sűrűsödik. Nem kell túl sűrűre főzni, ha egy kicsit állni hagyjuk, tovább sűrűsödik majd, ezért érdemes kicsit hígabbra hagyni. Ízlés szerint fahéjjal (esetleg kakaóval, karobporral) ízesítem, és fagylalt adagolóval görögdinnyéből vájt gombócokkal kínálom.