Zöldellő kikelet

Kikelet. A köz szokás alapján egyértelműsítik a tavasszal, valójában kikeletnek csak a tavasz kezdetét vagy elejét tekintjük, mely közvetlenül a telet követi, midőn a hó olvadván lágyabb időjárás kezdődik, s a fű és egyéb növények mintegy életre kelnek.  "A mosolygó kikelet, Váltja fel a mord telet." - énekelhetnénk népdalaink nyomán. Amint az első kis fűszálak áttörik a felszínt, felélénkül az élet, a fák rügybe borulnak,  zöldre vált a tompa szürkeség. Újra mosolyra húzódnak a téli komorságban megfakult arcok, vidám csicsergésre ébredünk, a természet kárpótol minket a hosszú, fakó hónapokért. A tavasz beköszöntével újra életre kelnek az érzékeink. A konyhában várva várt pillanat ez. Mikor a színek élettel töltik fel az ételeket, a friss, ropogós üdeség ízeivel gazdagítva azokat. Az idény vége már számtalan lehetőséget kínál kreativitásunk kibontakoztatására. Újra felfedezzük a főzés igazi örömét. Ekkor jön a várva várt pillanat. A király trónra lép.

Májusban a zöldséges standok valósággal roskadoznak a fehér és zöld spárgakötegektől. Ugyan uralkodása tiszavirág-életű, azonban ha tehetem, erre a rövidke kis időre is igyekszem, teljes odaadással fejet hajtani nagysága előtt. Levesbe, köretként, blansírozva, önmagában, elő-,utó-, vagy főételként, minden lehetőséget számításba véve kísérletezem a legfinomabb falatokért. Én a zöld spárgára esküszöm, de egy ízletes krémleves alapját sárga "társa" is magasztosan dicsőségre emeli. Különleges, üde ízük miatt fogyasztásuk igazi élmény. A spárga rendkívül könnyen emészthető, így a zsúfolt, stresszes munkanapokon az egyik legjobb éhségcsillapító.

A következőkben bemutatott recept is eme nagyság köré épül, hűséges alattvalói, az édesburgonya és pirított csirkefalatok nélkül azonban nem tudna igazán kiteljesedni.

IMG_2186.jpg

Hozzávalók:

    • egy csokor friss zöld spárga
    • 3-4 darab édesburgonya
    • fél kiló csirkemell
    • egy érett avokádó
    • egy fél citrom leve
    • só, bors, chili pehely
    • zöldfűszeres, citromos csirke pác
    • zöld csíra mix

A sprágát előkészítem, azaz a fás részeket egyszerűen letöröm. Nem kell hozzá sokat gondolkodnunk, mert a spárga szára pont ott roppan, ahol kell, mondhatjuk "tudja a dolgát magától is". Azonban ez kizárólag a zöld spárga esetén követendő, ugyanis a sárga- és lila fajták másként viselkednek. Ha ezekkel dolgozunk, úgy aljukból (amely kissé rostosabb) vágjunk le kb. 2 cm-t, majd krumpli-hámozóval hámozzuk meg a szárakat a csúcstól lefelé. Ezután jöhet a blansírozás, ami tulajdonképpen egy előfőzést takar. Ilyenkor a nyers hozzávalókat forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezeljük. Célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása. A módszer lényege a kifejezetten gyors felmelegítés, majd lehűtés. Ehhez egy edényben vizet forralunk. Attól függően, hogy mit fogunk blansírozni, a vízbe tehetünk sót (pl. zölsborsó), cukrot (pl. spárga), szódabikarbónát (színmegőrzésre, pl. spenót), vagy citromlevet (pl. fejeskáposzta). Én cukor helyett eritritet használok, s így a forrásban lévő édesített vízbe helyezem a sprágákat. Körülbelül 5 percig szoktam hőkezelni, bár a hivatalos források ennél jóval kevesebbet javasolnak. Ezután hideg víz alá tartom, s lehűtöm a kis szárakat. Ha ezzel megvagyok, akkor pácolom a csirkemellet. Kis kockákra, vagy hosszúkás darabokra vágom, és zöldfűszeres, citromos, olivaolajjal kevert fűszerekkel pácolom. A legjobb, ha már előző este hűtőbe téve hagyjuk pihenni, de ha nincs erre időnk, úgy a pác hozzáadását követően 15 percen belül dolgozhatunk vele. Mialatt a husi a fűszerek közt csücsül, meghámozzuk az édesburgonyákat és forrásban lévő vízben 10-15 perc alatt megfőzzük. A főzés időtartama függ attól, mennyire friss árut sikerült beszereznünk. Van, hogy 10 perc alatt teljesen puhára fő, úgyhogy vigyázzunk, mert mi egy a félkemény és a teljesen puha közötti, átmeneti állapotra törekszünk. Ha megfőtt a burgonya, karikára vágjunk, és sóval, borssal, chili pehellyel fűszerezzük. Mehet egy nagy serpenyőbe, és kevés olívaolajon ropogósra sütjük. Ugyanígy járunk el a csirkemellel ami a sütést illeti, de itt már nem kell újra fűszereznünk. Azért, hogy még több frissességet vigyünk a fogásunkba, egy avokádóból, fél citrom levéből, némi só, bors hozzáadásával "hamis" guacamole-t készítünk. Tálaláskor megszórjuk zöld csírával, és már fogyaszthatjuk is a nap fenséges megkoronázásaként.