Vegán sajttorta áfonyával
A heti másodikként egy kesudióalapból készült verziót hoztam, ami nem sokkal bonyolultabb az előző, citromos változatnál, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Jó ha van otthon egy jól működő food processorunk, vagy egy aprítógépünk, mert vegán ételek készítésénél alapfelszerelésnek számít a különböző magok krémesítése céljából (és persze még ezer millió más étel elkészítéséhez is). Sokat vaciláltam rajta milyet vegyek, mert szerettem volna egy legalább 2-3 literes tartállyal rendelkezőt, de mivel igen pici a konyhánk, és így sem tudnék lassan már egy mákszemet sem besuvasztani sehová, marad az ésszerűség, és választottam egy Bosch márkájú darabot.
Hozzávalók:
Alap:
- 200 g dió
 - 90 g magozott datolya
 
- 300 g kesudió
 - 1 citrom leve
 - 8 ek rizsszirup (Agavé vagy juhar)
 - 150 g olvasztott kókuszolaj
 - 1 vaníliarúd kikapart magjai
 
Öntet:
- 120 g áfonya (akár fagyasztott)
 - 2 ek kókuszvirág cukor
 - kevés víz
 
Elkészítés:
- A kesudiót és a datolyát beáztatom langyos vízbe egy éjszakára, vagy ha nagyon nincs már erre időm, akkor is minimum 2-3 órára.
 - Ha megpuhult a vízben, a datolyát leszűröm, és a dióval együtt konyhai robotgépben puhára aprítom.
 - A diós datolyás keveréket 20 cm-es piteformába kanalazom, és elegyengetem az alján és a forma szélein is. Beteszem a hűtőbe hűlni, amíg elkészítem a tölteléket.
 - A töltelékhez leszűröm a kesudiót, kifacsarom a citrom levét, és meleg vízben megolvasztom a kókuszolajat.
 - A hozzávalókat a robotgépbe kanalazom, és sima, fényes, homogén krémmé mixelem.
 - Kiveszem az alapot a hűtőből, és az egész krémet elegyengetem, majd minimum 3 órára - a legjobb, ha egy éjszakát pihen- újra visszateszem hűsölni.
 - Az öntethez az áfonyát kevés vízzel és cukorral forralom, és besűrítem.
 - Tálaláskor a tortaszeleteket a kihűlt öntettel szervírozom.