Vegán citromos sajttorta gluténmentesen

Mióta visszaálltam a szigorúbb diéta alapelveihez, újból igyekszem tojásmentes süteményeket készíteni. Persze van egy csomó, amit egyszerűen máshogy nem lehet, pl. a citromos francia pite, amit szintén nemsokára megosztok Veletek (személy szerint ez a kedvencem, de sajnos egy falatot sem ehetek belőle most), de akad azért pár olyan remek vegán sütemény,  amit könnyedén elkészíthetünk, és legalább, ha nem finomabb, mint az eredeti. Ilyen ez a sajttorta imitáció is, és amit külön kedvelek benne, hogy alig kell hozzá valami. Még csak a sem kell, hogy gakorlottak legyünk a konyhában, teljesen kezdők számára is totál befutó. A lelke az a Meyer-citrom mennyiség, amit nemrég az Alidban sikerült beszereznem, s annyit vásároltam belőle, hogy három különböző receptet is készítettem. Valószínűleg savanykás, üdítő, nyári könnyed lazaságot idéző ízvilága az, ami most a téli hónapok depressziója alatt kimozgat, ezért "uralja" a konyhám. Mutatok majd Nektek három különböző módon és alapanyagok felhasználásával készíthető vegán sajttortát, ez a citromos verzió az első.

Hozzávalók:

A tésztaalaphoz:

  • 1/2 bögre lágy margarin
  • 1/4 bögre por eritrit
  • 1 bögre rizsliszt
A töltelékhez:
    • 25 dkg natúr tofu
    • 1 bögre eritrit
    • 2 citrom reszelt héja
    • 2-3 citrom leve
    • 2 evőkanál rizsliszt
    • 2 evőkanál kukoricakeményítő / tápióka keményítő
    • porcukor
 

Elkészítés:

  1. Előmelegítem a sütőt 180C fokra.
  2. Egy 20 cm-es formát kivajazok, lisztezek.
  3. A tésztához habosra keverem a margarint a poreritrittel, majd hozzádolgozom a lisztet. Belenyomkodom a sütőformába, villával megszurkálom és kb. 15-20 perc alatt elősütöm.
  4. Közben összeturmixolom a tofut a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a liszttel és a keményítővel.
  5. A tésztára simítom, és további 25-30 percet sütöm -  amíg a töltelék megszilárdul.
  6. A formában hagyom kihűlni, majd porcukorral meghintve tálalom.