Vegán citromos sajttorta gluténmentesen
Mióta visszaálltam a szigorúbb diéta alapelveihez, újból igyekszem tojásmentes süteményeket készíteni. Persze van egy csomó, amit egyszerűen máshogy nem lehet, pl. a citromos francia pite, amit szintén nemsokára megosztok Veletek (személy szerint ez a kedvencem, de sajnos egy falatot sem ehetek belőle most), de akad azért pár olyan remek vegán sütemény, amit könnyedén elkészíthetünk, és legalább, ha nem finomabb, mint az eredeti. Ilyen ez a sajttorta imitáció is, és amit külön kedvelek benne, hogy alig kell hozzá valami. Még csak a sem kell, hogy gakorlottak legyünk a konyhában, teljesen kezdők számára is totál befutó. A lelke az a Meyer-citrom mennyiség, amit nemrég az Alidban sikerült beszereznem, s annyit vásároltam belőle, hogy három különböző receptet is készítettem. Valószínűleg savanykás, üdítő, nyári könnyed lazaságot idéző ízvilága az, ami most a téli hónapok depressziója alatt kimozgat, ezért "uralja" a konyhám. Mutatok majd Nektek három különböző módon és alapanyagok felhasználásával készíthető vegán sajttortát, ez a citromos verzió az első.
Hozzávalók:
A tésztaalaphoz:
- 1/2 bögre lágy margarin
- 1/4 bögre por eritrit
- 1 bögre rizsliszt
-
- 25 dkg natúr tofu
- 1 bögre eritrit
- 2 citrom reszelt héja
- 2-3 citrom leve
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő / tápióka keményítő
- porcukor
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 180C fokra.
- Egy 20 cm-es formát kivajazok, lisztezek.
- A tésztához habosra keverem a margarint a poreritrittel, majd hozzádolgozom a lisztet. Belenyomkodom a sütőformába, villával megszurkálom és kb. 15-20 perc alatt elősütöm.
- Közben összeturmixolom a tofut a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a liszttel és a keményítővel.
- A tésztára simítom, és további 25-30 percet sütöm - amíg a töltelék megszilárdul.
- A formában hagyom kihűlni, majd porcukorral meghintve tálalom.