Kókuszvajas kardamomos datolyagolyók csokoládéval

5e2a6755-2c02-45cc-a785-f488086dcea2.jpeg

Krémes kókuszos vaj. Aromás, édes kardamom. Ragadós datolya. Mindez sötét csokoládéval bevonva. Bárcsak az összes édesség ilyen egyszerű, elegáns és egészséges lehetne, mint ezek a csodás kis golyók. Elsőre tudom, bountyra hajaz, de higgyétek el a datolya és a kardamom csodákat művel.  A szeptember minden szempontból húzós hónapnak bizonyult. Elég sokmindent vállaltam magamra egyszerre a munkám mellett, és nem sok időm maradt a bloggal foglalkozni. Így mostanság a szokásosnál is könnyebb, egyszerűbben elkészíthető harapnivalókkal igyekszem készülni.


Ezek a finom, kis két harapásos golyóbisok csak hat összetevőből állnak: kókuszvaj, kardamom, datolya, csokoládé, kókuszolaj és tengeri só. Ez csak az alap, innentől számtalan ízesítésben és variánssal készíthető, és ezeket mind meg is fogom mutatni majd nektek. Addig is a képzeletetekre van bízva mit tesztek hozzá vagy vesztek el belőle.

Kókuszvajat saját robotgépben érdemes készíteni, a bolti ugyanis nagyon drága. Mindössze kókuszreszelékre és egy jól működő, magas fordulatos robotgépre van hozzá szükség. Na az enyém nem ilyen, úgyhogy akadt is egy kis gondom vele, de úgy döntöttem karácsonyra meglepem magam egy frankó masinával. Addig is nekem marad a hosszas krémesítési fázis.

 2d1b4773-ad35-4448-8d94-b5e3b54efbb5.jpeg

Hozzávalók:

  • 1 bögre kókuszvaj
  • 6 szem medjool datyola (vagy 8-10 szem hagyományos)
  • csipetnyi cardamom
  • csipetnyi só
  • 1/3 bögre csokiforgács
  • 1 teáskanál kókuszolaj

Elkészítés:

  1. Egy S pengéjú robotgépbe mérjük a hozzávalókat, és pulzálva addig dolgozunk vele, míg krémes, formázható masszát nem kapunk.
  2. Golflabda méretű golyóbisokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt lemezre tesszük.
  3. Egy tálban, gőz felett feolvasztunk 100g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét és vagy belehempergetjük a golyókat, vagy csak rácsurgatjuk a tetejére.
  4. Hűtőben tárolva napokig eláll, de fogyasztás előtt mindenképp hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert sokkal lágyabbak, ízletesebbek lesznek így.