Diós fügés galette
Annyira istenire sikerült az előző epres galette, és olyan gyorsan elkészült, hogy most, amikor végre tele minden fügével, nem hagyhattam ki, hogy ebben a formában is elkészítsem. A tészta ugyanolyan egyszerű, csak a töltelék mibenlétében van változás. Ha választanom kellene egyébként, akkor ezt a sütit választanám, mert az enyhén karamellizálódott füge és ropogós dió, valamint a rozmaring kámforra emlékeztető keserű aromája, ízvilágában valami elképesztő eredményt szül.
Az alaptésztát két recept ötvözetéből gondoltam újra, citromlé helyett almaecettel - mert csak ez volt itthon -, illetve édesítés gyanánt negyedannyi édesítőt használva.
Hozzávalók:
- 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
- 5 g negyedannyi édesítő
- csipet himalaya só
- 20 g almaecet
- 200 g langyos víz
- 4 db füge
- 1/2 bögre darált dió
- 1 kis pohár kókuszjoghurt
- 2 evőkanàl kókuszvirág cukor
Elkészítés:
- Szafi alapreceptje mentén: A folyékony hozzávalókat egy tálba mérem, majd a lisztet is. Én kanállal adagolom. Egy evőkanál kb 2 dkg-nak felel meg. Nem szoktam ilyen kis mennyiségnél konyhai mérleggel méricskélni. Összekeverem, majd 5 percet állni hagyom.
- Ezalatt a fügét szép szeletekre vágom, és megszórom kókuszviràg cukorral. Erre csak azért van szükség, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Veszek egy szál friss rozmaringot és a leveleket belekeverem.
- A tésztát a kívánt méretre nyújtom.
- A közepére halmozom a joghurtot, egyenletesen elterìtem, erre jöhet egy réteg dió, majd a felszelt fügével borìtom. A széleket felhajtom, néhány helyen szépen "berakom", lekenem olívaolajjal és kevés dióval szórom.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, úgy 35-40 percre. Melegen a legfinomabb.