Diós fügés galette

83b750d7-7ca7-48c7-aed3-2299c1b68f52.jpeg

Annyira istenire sikerült az előző epres galette, és olyan gyorsan elkészült, hogy most, amikor végre tele minden fügével, nem hagyhattam ki, hogy ebben a formában is elkészítsem. A tészta ugyanolyan egyszerű, csak a töltelék mibenlétében van változás. Ha választanom kellene egyébként, akkor ezt a sütit választanám, mert az enyhén karamellizálódott füge és ropogós dió, valamint a rozmaring kámforra emlékeztető keserű aromája, ízvilágában valami elképesztő eredményt szül.

Az alaptésztát két recept ötvözetéből gondoltam újra, citromlé helyett almaecettel - mert csak ez volt itthon -, illetve édesítés gyanánt negyedannyi édesítőt használva.

Hozzávalók:

  • 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 5 g negyedannyi édesítő
  • csipet himalaya só
  • 20 g almaecet
  • 200 g langyos víz
  • 4 db füge 
  • 1/2 bögre darált dió
  • 1 kis pohár kókuszjoghurt 
  • 2 evőkanàl kókuszvirág cukor 

0378afaa-77e5-417d-aa06-3b2c55084078.jpeg

Elkészítés:

  1. Szafi alapreceptje mentén: A folyékony hozzávalókat egy tálba mérem, majd a lisztet is. Én kanállal adagolom. Egy evőkanál kb 2 dkg-nak felel meg. Nem szoktam ilyen kis mennyiségnél konyhai mérleggel méricskélni. Összekeverem, majd 5 percet állni hagyom.
  2. Ezalatt a fügét szép szeletekre vágom, és megszórom kókuszviràg cukorral.  Erre csak azért van szükség, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Veszek egy szál friss rozmaringot és a leveleket belekeverem.
  3. A tésztát a kívánt méretre nyújtom.
  4. A közepére halmozom a joghurtot, egyenletesen elterìtem, erre jöhet egy réteg dió, majd a felszelt fügével borìtom. A széleket felhajtom, néhány helyen szépen "berakom", lekenem olívaolajjal és kevés dióval szórom.
  5. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, úgy 35-40 percre. Melegen a legfinomabb.