Kókusztejes sült paradicsomkrémleves

img_3589.jpg

A sütőben sütés krémlevesek készítése esetén már csak azért is nagyon különleges, mert a sütés és a főzés során történő hőkezelés teljesen másként hat az ízekre, aromákra, textúrákra. Sütés közben ugyanis kioldódik a zöldségek, gyümölcsök cukortartlama, s a karamellizálás során sokkal édesebb, karakteresebb, gazdagabb ízvilágot kapunk. Nem beszélve arról, hogy ha egy kicsit rá is pirítunk, akkor aromás, füstös ízzel keveredik mindez. Szóval itt ez az édes, aromás, füstős paradicsomos alap, amiről most éppen jelen esetben beszélek. Ehhez mindössze feleznünk kell a paradicsomokat, és kellő mennyiségű fokhagyma és hagyma, valamint fűszerezés társaságában betolni őket fél órára a sütőbe. Lehet ez negyven perc is, ki milyen berendezéssel rendelkezik. Ezzel meg is van a leves alapunk, és tulajdonképpen a további teendők, mindössze kb. 5 percet igényelnek. Személy szerint én sokkal jobban szeretem ezt a megoldást, mint a hagymományos sűrített paradicsomos leveseket, de nyilván ez ízlés kérdése. Tortellinivel, olívaolajjal locsolva, friss bazsalikommal tálalom, s így már második fogásra nincs is szükségem. Esetleg egy könnyed desszerttel - esetünkben ez meggyszószos fagylaltot jelentett - lehet még megbolondítani az ebédet. Fontos, hogy a paradicsom valóban érett, puha és lédús legyen. Az import, bolti,  kemény fürtös paradicsomok erre a műveletere teljesen alkalmatlanok, nem lehet ugyanis ugyanazt kihozni belőle, mint a már messziről illatozó, a túléréstől talán picit már szét is nyílt, piaci társaiktól.

ab518f04-f45b-4cd7-9ac0-6f1ffa2c0109.jpeg

 

9417bd15-20fd-438d-badf-642d1515f938.jpeg

Hozzávalók:

  • 1,5 kg érett, lédús paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv kókusztej
  • friss / vagy szárított bazsalikom
  • friss / vagy szárított oregánó
  • friss / vagy szárított koriander
  • só, őröl bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat megmossuk, és félbevágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, felezett felükkel felfelé.
  2. A vöröshagymát meghámozzuk, negyedeljük és a cikkeket a paradicsomok közé helyezzük.
  3. A fokhagymát nem pucoljuk, héjastul rendezzük el a tepsin. (Miután megsültek, könnyedén kimonyhatók a héjból, és igazán édes és krémes végeredményt kapunk. Sokkal finomabb így!)
  4. A tepsi tartalmát jó alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a fűszerekkel.
  5. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-40 percig sütjük.
  6. Ha elkészült, egy nagy lábasba öntjük az egészet. Ha lehet az időközben kisült paradicomlevet is igyekezzünk beleügyeskedni.
  7. A fokhagymákról ne feledkezzünk meg, nyomjuk ki a héjból őket.
  8. Az így kapott fűszeres, sült zöldségeket egy kézimixer segítségével turmixoljuk alaposan krémesre, homogénre.
  9. AZ elkészült levesalapot helyezzük a főzőlapra, melegítsük fel, és ha felforrt öntsük hozzá a kókusztejet. Keverjünk rajta párat, és közepes hőfokon főzzük még 1-2 percig.
  10. Ha elkészült tálalhatjuk olivíolajjal locsolva, friss fűszerekkel, önthetünk rá chiliszószt, piríthatunk kenyérkockákat, vagy gluténmentes levesbetéttel is gazdagíthatjuk. Ha nagyon tartalmas és laktató ebédre vágytok, úgy szervírozzátok kifőtt tortellinivel, mi épp ezt csináltuk.

Ha tetszett a recept és naponta frissülő tartalomra vágytok kövessetek az Instagramon vagy a Facebookon is!

6dc50d85-6a64-4e7f-ae9d-d83d79c46978.jpeg