Gluténmentes, vegán rumos meggyes scone

dea5bdf7-12a4-4ee4-b9d0-2b179a27c103.jpeg

Egy végtelen egyszerű recept következik, nem más okán, csak mert teljesen rákattantam a scone gyártásra. Olyan egyszerű, olyan gyors, és annyira finom. Mostanság a kedvencem, ha reggelikről van szó. Csak nagy nehezen tudja ugyan maga után utasítani a hőn szeretett kásáimat, de mégiscsak sikerült neki. A mostani recept talán még az előzőnél is egyszerűbb, kevesebb hozzávalóval, gyorsabb kivitelezésben. Rumos meggy és kókusz, az én lelki szemeim előtt mindjárt egy csodálatos pálmafáktól zöldellő, homokos partszakasz jut eszembe, megannyi színes apró hallal, korallzátonnyal, és ringatózó színes halászhajókkal a felszínen. Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki ilyenkor nyáron szinte másra sem tud gondolni. Na de vissza a recepthez. Rendkívül fontos ennél a receptnél, hogy sütés előtt le kell hűteni a tésztát. Ha a kókuszvaj nem elég hideg a tésztában, akkor a sütés közben túl sok lesz a kioldódó kókuszolaj, és úgy terül majd szét a sütőlapon sülés közben, mint a Nagyalföld, még hazánk határain is átnyúlva.

Hozzávalók:

  • 1 3/4 bögre (kb 220g) gluténmentes lisztkeverék
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1/4 bögre (50g) kókuszvirág cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 bögre (55 g) kókuszvaj (krémes, de szilárd állapotban)
  • 1 bögre rumban eltett meggybefőtt
  • 1 konzerv kókusztej

 

Elkészítés:

  1. A lisztet, a sütőport és a sót  keverjük össze egy nagy keverőedényben.
  2. Adjuk hozzá a kókuszvajat, és villával törve vegyítsük el a lisztes keverékkel. Addig keverjük, míg el nem vegyül, de a keveréknek porszerűnek és száraznak kell maradnia. Nem cél, hogy megolvasszuk a kókuszvajat idő előtt.
  3. Mehet bele a kókusztej, szintén vegyítsük, majd ha már puha tészta állagot vett fel, adjuk hozzá a meggyet is.
  4. A tésztát a keverőtálból, egy enyhén lisztezett sütőpapírra borítjuk,  majd egy kerek lapos cipót formázunk belőle, és 6 egyenlő részre (háromszögek) vágjuk.
  5. A hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
  6. A sütőt 200 ° C-ra melegítsük elő.
  7. 30 perc hűtést követően, egy tepsibe tesszük a háromszögeket, egymástól legalább 5 centire. Körülbelül 20-22 percig sütjük, amíg meg nem emelkednek és szép arany színük lesz.

Ha tetszett a recept és naponta frissülő tartalomra vágytok kövessetek az Instagramon vagy a Facebookon is!

6fc7ed99-9471-4ea7-8678-35f621ea951f.jpeg