Tökfőzeléket mentesen is!
A. nagyon szereti a tökfőzeléket, és már többször említette, hogy mennyire jó lenne ha készítenék, de nekem egészen utálatos emlékeim voltak róla gyerekkoromból. Tulajdonképpen a kaprot is utáltam, úgy sejtem ennek köszönhető, hogy a tökfőzelék sem lett a kedvencem. A májusi kaporszerelemnek köszönhetően viszont ezzel a csodás, zöld fűszerrel szembeni hozzáállásom teljesen megváltozott, s úgy gondoltam itt az ideje, akkor egy tökfőzelékkel is megpróbálkozni. Nem mondom, hogy a kedvencem lett, azt túlzás lenne állítani, mindenesetre mostantól sűrűbben fogom elkészíteni. Vegán, laktóz-és gluténmentes változatban készül, így még kimondottan egészséges is!
Hozzávalók:
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 3 dkg növényi vaj
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 kg gyalult tök
- 1.5 dl víz
- 1.5 dl natúr mandulatej
- 1.5 dl szójatejföl
- 1.5 evőkanál barna rizsliszt
- só ízlés szerint
- bosr ízlés szerint
Elkészítés:
- A vöröshagymát és a kaprot felaprítjuk.
- A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a kapor felét, 1-2 percig kis lángon kevergetjük.
- Hozzáadjuk a tököt, majd felöntjük a mandulatejjel és a vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve főzzük 20 percig.
- A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a főzelék levéből.
- Csomómentesre keverjük, majd sűrítjük vele a főzeléket.
- Egyet rottyantunk rajta, majd a maradék aprított kaporral szórjuk. Egy keverés és szedhetjük is tányérokba.