Tökfőzeléket mentesen is!

5c6d2f1a-e437-48b1-a5ff-11bce2563ead.jpeg

 A. nagyon szereti a tökfőzeléket, és már többször említette, hogy mennyire jó lenne ha készítenék, de nekem egészen utálatos emlékeim voltak róla gyerekkoromból. Tulajdonképpen a kaprot is utáltam, úgy sejtem ennek köszönhető, hogy a tökfőzelék sem lett a kedvencem. A májusi kaporszerelemnek köszönhetően viszont ezzel a  csodás, zöld fűszerrel szembeni hozzáállásom teljesen megváltozott, s úgy gondoltam itt az ideje, akkor egy tökfőzelékkel is megpróbálkozni. Nem mondom, hogy a kedvencem lett, azt túlzás lenne állítani, mindenesetre mostantól sűrűbben fogom elkészíteni. Vegán, laktóz-és gluténmentes változatban készül, így még kimondottan egészséges is!

Hozzávalók:

  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 dkg növényi vaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kg gyalult tök
  • 1.5 dl víz
  • 1.5 dl natúr mandulatej
  • 1.5 dl szójatejföl
  • 1.5 evőkanál barna rizsliszt
  • só ízlés szerint
  • bosr ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát és a kaprot felaprítjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a kapor felét, 1-2 percig kis lángon kevergetjük.
  4. Hozzáadjuk a tököt, majd felöntjük a mandulatejjel és a vízzel.
  5. Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve főzzük 20 percig.
  6. A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a főzelék levéből.
  7. Csomómentesre keverjük, majd sűrítjük vele a főzeléket.
  8.  Egyet rottyantunk rajta, majd a maradék aprított kaporral szórjuk. Egy keverés és szedhetjük is tányérokba.