Meggyes kókuszos vegán scone

76f918c3-7d78-4a94-8155-5d01276bd483.jpegA scone olyan az angoloknak délután fogyasztva, mint nekünk a bundáskenyér reggelire. Az ötórai teázás elhíresült és elengedhetetlen jelképe. Ugyan ránézésre nincs benne semmi különleges, én épp ezen egyszerűsége miatt szeretem - főként bundáskenyér helyett fogyasztani - a reggeli órákban, hétvégén, ágyban fekve, jó sok vaniliás kókuszkrémmel és lekvárral megkenve. Tökéletes bármelyik vasárnapi brunchra, vagy akár egy kis délutáni nasinak. Önmagában fogyasztva sem okoz ugyan csalódást, de ha autentikusak akarunk maradni, a lekvárt semmiképp ne spóroljuk ki. Az alap egy sütőporos tészta, amit valamilyen zsiradékkal gazdagítunk, majd kedvünk szerint fűszerezhetjük vaníliával, kardamommal, kevés őrölt fahéjjal vagy citromhéjjal. Ha épp karácsony közeleg keverhetünk hozzá mazsolát, csonthéjasokat, vagy aszalványokat, a melegebb hónapokban pedig idény szerinti friss gyümölcsöket. Szaggathatjuk pogácsaszaggatóval, vagy egyszerűen vághatjuk háromszög alakúra, ha éppen úgy tartja kedvünk akkor pedig cipóként formázzuk. Az elkészült finomságot rácsra ültetve hagyjuk kihűlni. Arra ügyeljünk, hogy dagasszuk a tésztát, de ne gyúrjuk túl, különben nem levegős lesz, hanem túl sűrű, és ragacsos. Nagyon fontos továbbá. hogy mindenképpen konzerv kókusztejjel dolgozzatok, ne most kezdjünk spórolni, fontos az ebben lévő zsírtartalom.

dscf3700_2.jpg

dscf3725_2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bögre teljes kiörlésű barna rizsliszt
  • 1/2 bögre gluténmentes kenyérliszt
  • 3 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy ennek megfelelően eritrit, ha úgy tetszik 1 evőkanál negyedannyi)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 bögre kókuszreszelék
  • 1 bögre magozott, felezett meggy
  • 3/4 bögrényi (+ 1 evőkanál a kenéshez) sűrű, konzerv kókusztej

dscf3987_2.jpg

dscf4015_2.jpg

Elkészítés:

  1. A sütőrácsot helyezzük a sütő közepére és melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
  2. Egy tálba vegyítsük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és kókuszreszeléket. Keverjük el.
  3. Jöhet bele a meggy, ezzel is vegyítsük, majd végül a sűrű kókusztej kerül bele.
  4. Innentől már érdemes kézzel dolgozni. Érezni fogjuk a tészta állagán, ha esetleg szükséges még liszt vagy kókusztej hozzáadása, de ha így is lenne, akkor innentől az adagolás csak evőkanalanként történjen, mert könnyű eltolni az arányokat.
  5. Egy enyhén lisztezett deszkára (vagy szilikon lapra) öntsük át a tészát, és mintha csak kenyeret gyúrnánk, gyúrjuk át. nem kell sokáig, mert akkor egy tömény ragacsos masszát kapunk, és a cél, hogy levegővel teljen a tészta.
  6. A tésztát nagyjából cipó alakúra formázzuk, majd vágjuk 6 egyenlő háromszögre.
  7. Szilikon sütőlapon vagy sütőpapíron tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 10-15 percig, amíg a szélei elkezdenek barnulni.
  8. Frissen, melegen, növényi vajjal és lekvárral tálalva egy ízletes jázmin tea mellé isteni!

dscf4261_2.jpg

 

Ha tetszett a recept és naponta frissülő tartalomra vágytok kövessetek az Instagramon vagy a Facebookon is.