Mindenmentes kevert süti narancsvízzel és eperrel

dscf0708_2.jpg

A legutóbbi áfonyás kevert süti olyan jól sikerült, hogy felvettem az alapreceptek listájába a tésztának valót, és úgy döntöttem, még vagy ezerféle variánsát készítem el, sietős, de mégis édességet igénylő napokra. Melyek is ezek? Majdhogynem mindegyik, lévén iszonyat édesszájú vagyok. Igyekszem határokat húzni, meg csökkenteni a cukor és szénhidrát mennyiséget, de kellenek a bűnözős napok is a héten, mert ezek nélkül nem bírnám ki. Amikor először kezdtem bele a diétába, a cukor és az édes íz megvonása volt a legdrasztikusabb - egyenesen a kávé elhagyást követően, abba is majd bele betegedtem. Ekkor jöttem rá, milyen nehezen változtathatóak a megszokásaim, és észrevettem, hogy egy adott módon kialakult - torzult - ízérzékelésem van. A mai kor vívmányai, a cukorral és mesterséges adalékokkal tömött mindenféle, már már elfeledtetni velünk a természetes édesítőket és ízeket. Egy felmérés alapján, 21 napos ciklusváltással tudjuk magunkat a meglévő megszokásainkról átszoktatni, legyen az az étkezés, esetleg sport, vagy bármi amihez már-már függés szinten kötődünk. Ha 21 napig nem fogyasztunk például cukrot, akkor a szervezetünk ezt követően már nem igényli azt, nem tör ránk farkaséhség, és sokkal kifinomultabban érzékeli az ízeket. Javaslom használjatok kevesebbet és próbáljátok ki. Már csak azért is megéri, mert ezután minden sokkal finomabb.

dscf0700_2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 1 db közepes alma reszelve
  • 1 db érett banán
  • 2 evőkanál narancsvíz
  • 1.5 bögre laktózmentes író (vagy szójajoghurt, esetleg tejföl)
  • 1/2 bögre dermerara cukor (kókuszvirágcukor, méz, rizsszirup, eritrit bármi ami jól esik, lehetőség szerint semmi esetre se használjunk finomított kristálycukrot)
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 mk őrölt kardamom
  • 1/2 mk őrölt szerecsen
  • csipetnyi só
  • 1 narancs szeletelve
  • ízlés szerinti eper mennyiség

Elkészítés:

  1. A liszteket egy tálba szitálom, és hozzákeverem a sütőport meg a cukrot.
  2. Az alma héját eltávolítom, majd lereszelem (kis lyukú reszelőn).
  3. A banánt egy villa segítségével pépesre töröm.
  4. Az alma- és banánpépet elkeverem, felöntöm az olajjal, ebbe jöhet az író, reszelt narancshéj, narancsvíz, fűszerek majd  jól összedolgozom a lisztes keverékkel.
  5. A friss epret megmosom, az előzőleg lereszelt narancsot pedig felszelem.
  6. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, majd az eperrel és a narancsszeletekkel telerakom.
  7. Előmelegített sütőben sütöm, 180 fokon 25-35 percig.
  8. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy ragad -e még, ha nem, akkor kiveszem a sütőből, megvárom amíg kihűl, majd szeletelem.
  9. Fagylalttal, tejszínhabbal, sorbettel, csokoládé- vagy karamellöntettel, gyümölcsökkel is tálalható, ha szeretnénk feldobni.

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.

dscf0646_2.jpg