Áfonyás, gluténmentes kevert süti laktózmentes íróval

dscf0563_2.jpg

A bögrés sütik nagyon népszerűek, hiszen nem kell a mérlegeléssel vesződni. A legtöbb pikk-pakk összeállítható, szuperfinom, és csupa könnyen beszerezhető alapanyagból készül, úgy, mint ez a recept is.

Vágytam valami könnyed kis desszertre, de nem akartam túlzásba vinni a konyhai pepecselést. Hétvégéken szeretek szöszölős folyamatokba is belefogni, azonban a hétköznapok egyébként is zsúfolt perceiben nem igazán preferálom. Inkább könnyűt egyszerűen!- ez ilyenkor a hitvallásom. Mi lehetne könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb egy bögrés süteménynél, ami kiadós, mégis légies és puha, akárcsak egy piskóta? Különben is Anna kérte, hogy ha lehet inkább bögrézgessek, mert a méricskélést nem annyira szereti. Úgyhogy itt egy jó kis bögrés recept, hogy Anna is boldog legyen.

dscf0525_2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 1 db közepes alma reszelve
  • 1 db érett banán
  • 1.5 bögre áfonya
  • 1.5 bögre laktózmentes író (ha vegán szeretnénk elkészíteni, használjunk helyette növényi alapanyagokat, például szójatejfölt az író helyett)
  • 1/2 bögre dermerara cukor (kókuszvirágcukor, méz, rizsszirup, eritrit bármi ami jól esik)
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1/2 evőkanál tiszta mandulaaroma

dscf0577_2.jpg

Elkészítés:

  1. A liszteket egy tálba szitálom, és hozzákeverem a sütőport meg a cukrot.
  2. Az alma héját eltávolítom, majd lereszelem (kis lyukú reszelőn).
  3. A banánt egy villa segítségével pépesre töröm.
  4. Az alma- és banánpépet elkeverem, felöntöm az olajjal, ebbe jöhet az író, reszelt narancshéj, aromák, majd  jól összedolgozom a lisztes keverékkel.
  5. A friss áfonyát megmosom, a sütialapba keverem a felét.
  6. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, majd a maradék áfonyával szórom.
  7. Előmelegített sütőben sütöm, 180 fokon 25-35 percig.
  8. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy ragad -e még, ha nem, akkor kiveszem a sütőből, megvárom amíg kihűl, majd szeletelem.
  9. Fagylalttal, tejszínhabbal, sorbettel, csokoládé- vagy karamellöntettel, gyümölcsökkel is tálalható, ha szeretnénk feldobni. Én most csak így, önmagában, porcukorral szórva tömtem magamba.

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.