Gluténmentes epres - mangós mandula crumble

 dscf0003_2.jpg

Ez a paleo-vegán epres crumble (azaz morzsasüti) nem is lehetne ennél  könnyebb és finomabb! Finomított cukor, gabona és tejtermék nélkül készült, egészséges nyári desszert, amely boldoggá tesz mindenkit. A fantasztikus az egészben, hogy mindennel együtt 15 perc az előkészítése, és amíg a sütőben az ízek összeérnek, addig bármit csinálhatunk. Igazi jolly joker! Főleg most a hosszú hétvégére. Hiszen ki akarna órákat a konyhában tölteni ilyenkor?

Gluténmentes, tejmentes, paleo és vegán.

Ha egy fullos desszertes ízélményt kerestek, mindenképpen gombócoljatok egy kis fagyit a tetejére, bár, hogy őszinte legyek szerintem önmagában is tökéletes, úgyhogy fagyi fronton nem feltétlenül kell rám hallgatnotok, de ha mégis, akkor az kókuszos legyen. Még a tartózkodóbb desszertrajongókat is le lehet nyűgözni vele!

dscf0006_2.jpg

Hozzávalók:

A morzsához:

  • 1/2 bögre blansírozott mandula
  • 1 bögre mandula liszt
  • 1/2 bögre kókuszolaj
  • 1/2 bögre kókuszreszelék
  • 2 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 1 teáskanál őrölt fahél
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 450 g eper
  • 1 mangó
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál tápióka keményítő
  • 2-4 evőkanál kókuszvirág cukor
  • friss citromfű

Elkészítés:

  1. Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
  2. Felszelem az epret, és a mangót, majd egy tapadásmentes tortaformába öntöm. Hozzáadom a citrom levét, a kókuszvirág cukrot, keményítőt, és jól összekeverem. (A cukor mennyisége attól függ mennyire érezzük tolakodónak a citromlevet. Ha nagyon citromos lenne, ellensúlyozzuk több cukorral, de javaslom, hogy inkább törekedjünk harmóniára. Kevesebb citromlé, kevesebb cukor hozzáadásával jár.)
  3. Amíg elkészítem a morzsát, addig hűtőbe teszem.
  4. A morzsához először az egész mandulát adagolom az aprítóba, majd pulzálva morzsásra töröm. Ha készen van, hozzáadom az összes többi alapanyagot, és addig mixelem, míg egy ragacsos, morzsás masszát nem kapok. Nem kell túlkeverni, mert akkor egy tésztalapot, és nem crumble-t kapunk.
  5. Kiveszem a blenderből a vágókést, majd kézzel az egészet az epres keverék tetejére morzsolom.
  6. Mehet a sütőbe, úgy 30-35 percre, de figyeljétek közben, mert gyorsan odakap. Elég, ha szép aranyszínű, nem kell, hogy olyan kis kormos legyen, mint az enyém. (sajnos bejött a munkahelyemről egy hívás, amit nem tehettem le, közben pedig 5 perccel tovább maradt a sütőben, mint kellett volna. A. mondjuk nem vette észre, szerinte ez a süti úgy tökéletes ahogy van.)
  7. Melegen érdemes tálalni, bár mi másnap a maradékra is örömmel röpültünk rá, mikor már hideg volt.

 

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.

dscf9808_2.jpg