Gluténmentes epres galette

dscf1335_2.jpg

Mi is készülhetne más az eperszezonban, mint egy könnyed epres galette? Egy csómó, minden. Mondhatnátok. Igaz is. Gondoltam rá, hogy egy habos-epres tiramisutortát készítek, az sem lett volna nagy kunszt, de árválkodott a hűtőmben egy közeli lejáratú Alpro szójajoghurt, és a Szafi lisztkeverék is éppen szemmagasságban csücsült a polcon. Kézenfekvő - és időtakarékos - megoldásnak kínálkozott, hogy ezzel kedjek valamit.

A tészta pikk-pakk elkészül, mindössze 5 percet kell várni vele, ezért is imádom a Szafi Free termékeket. Sokan panaszkodnak, hogy nagyon drága, ami kétségtelen, de kérdem én, nem éri -e meg abban az esetben, ha nem kell a kelesztéssel órák hosszat várnunk? Ráadásul különösebb méricskélés, és alapos dagasztás sem kell hozzá, hogy egy könnyen nyújtható, dolgozható tésztát kapjunk. Nem mondom, hogy mindent csak ezzel készítek, de amikor nagyon nincs időm, és vágyom valami frissen sült édességre, akkor rendszerint ezt emellett teszem le a voksomat.

Az alaptésztát két recept ötvözetéből gondoltam újra, citromlé helyett almaecettel - mert csak ez volt itthon -, illetve édesítés gyanánt negyedannyi édesítőt használva.

dscf1221_2.jpg

Hozzávalók:

  • 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 5 g negyedannyi édesítő
  • csipet himalaya só
  • 20 g almaecet
  • 200 g langyos víz
  • 1 doboz Alpro meggyes szójajoghurt
  • 350 g eper
  • 100 g áfonya

Elkészítés:

  1. Szafi alapreceptje mentén: A folyékony hozzávalókat egy tálba mérem, majd a lisztet is. Én kanállal adagolom. Egy evőkanál kb 2 dkg-nak felel meg. Nem szoktam ilyen kis mennyiségnél konyhai mérleggel méricskélni. Összekeverem, majd 5 percet állni hagyom.
  2. A gyümölcsöket megmosom. Az epret szép egyenlő szeletekre vágom.
  3. A tésztát a kívánt méretre nyújtom, majd közepére halmozom a meggyes joghurtot, és szépen elkenem, úgy, hogy a széleken egy  4 cm-es csík kimaradjon - ezt fogom ugyanis utána ráhajtani.
  4. A joghurton elrendezem az eperszeleteket, és az áfonyát, majd a a széleken a tésztát az epres töltelékre hajtom (ahogyan a képen is látszik).
  5. Körben megkenem kevés olívaolajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, úgy 35-40 percre.
  6. Melegen tálalom, akár önmagában, akár egy gombóc vaníliafagylalttal megkoronázva.

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.