Egészben sült kelvirág
Mondhatnám, hogy valóban egészben, mert hogy az alaprecept ez lett volna, de mivel egy fél fejet már felhasználtam az ízletes karfiolkrémleves receptemhez, így maradt ez a másik fél, amit hasznosítani szerettem volna. Keresgéltem mit is készítsek belőle, közben ráakadtam Chili&Vanília receptjére, akinek a blogja számomra felér egy bibliával. Évek, pontosabban indulása óta követem, és csodálatos volt látni azt a fejlődést, amin keresztülment, mára pedig a magyar gasztrokultúra egy ikonikus alakjává vált. Mondanom sem kell, hogy kedves és nyílt természetével hamar az ember szívébe lopja magát, és nem lehet őt nem szeretni. Számomra etalon.Visszatérve a karfiolhoz, ritkán fogyasztom, mert alapvetően a kerülendő ételek listáján szerepel (sajnos). Mégsem hagyhatom el teljesen, egyrészt mert nagyon szeretem, másrészt mert telis-tele van C-vitaminnal (még fagyasztott állapotában is) és ásványi só tartalma sem elhanyagolható. Ebben a pusztító influenza szezonban pedig mindenre szükségünk van, ami csak megadatik, ha el szeretnénk kerülni, hogy mi is az ágyat nyomjuk hetekig. Többek között ezért került bele a fokhagyma is. Az alapreceptet variáltam picit, tettem bele pluszban ezt-azt. Elkészítése nagyon könnyű, időben ugyan soknak tűnhet, de mivel az első 15 percben a fazékban csücsül, a másik 30-ban pedig a sütőben, így sok teendőnk nincs vele.
Hozzávalók:
- fél fej karfiol (ha egészben készítitek akkor közepes fejet vegyetek)
- őrölt bors, só
- 1 teáskanál koriander
- 1 mokkáskanál morzsolt borsikafű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 0,5 dl világos sör (épp német, mert ez volt a hűtőben)
- 1 teáskanál méz
- 3 babérlevél
- 3 dkg vaj
- Egy lábosban vizet forralok, a következő hozzávalókkal: só, jó sok tekerésnyi frissen őrölt bors, késlapjával zúzott fokhagyma, babérlevél, koriander, borsikafű, kakukkfű, méz, vaj, világos sör.
- Mikor felforr beleteszem a karfiolt.
- 15 percig főzöm, ezalatt előmelegítem a sütőt 260 fokra.
- A megfőtt és lecsepegtetett karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, és betolom a sütőbe úgy 30 percre. (Függ a sütőnktől is, így figyeljetek azért oda rá.)
- Akkor jó, ha a karfiol néhány helyen megpirul, "elkormodosik".
- Mártogatós gyanánt natúr kókuszjoghurtot kevertem ki petrezselyemmel, olívaolajjal, kis citromlével és kevés mustárral, sóval, borssal, chilivel.