Köleskása reszelt almával, fahéjjal, karamellel és Rudolffal

Ez egy nagyon egyszerű köleskása recept, a hideg, téli napokra.  A fahéj fűszeres melengető aromája, és a karamell lágysága teszi igazán különlegessé. Nem hagyományos köles gömbökből, hanem pehely változatából készült, így körülbelül 4 perc alatt meg is főtt. Én valami furcsa kattanásnak köszönhetően jobban szeretem a kásákat főzni, mint csak úgy forrázva hagyni megpuhulni. Lehet, a tudat, hogy főzök valamit... Alkotok, kreálok, közben már a díszítésről fantáziálok. Ma évszaknak, és a közelgő ünnepeknek köszönhetően Rudolf jutott eszembe, így került Ő a kása középpontjába. :)

e_13.jpeg

Ha megkérdezik általában mit eszem reggelire, és a válaszom, hogy kàsàkat ilyen -olyan ízben és alapanyagok felhasználásával, csak a csodálkozó tekintetek és dülledező szemek néznek vissza rám. "Én biztosan éhes lennék egy órán belül."- hangzik a válasz. "Egy frászt!"-mondom én. Ha kiegyensúlyozottan étkezünk, és megfelelő tàpanyagmennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, akkor nem leszünk éhesek. A hagyományos, óriás reggeli szendvicsek egy időre valóban a jóllakottság érzésével töltenek el, azonban ennek az az ára, hogy az egekbe lövik a vércukorszintünket. Sokszor hallom azt is, hogy a kásákat hamar meg lehet unni. Ez azért van, mert nem használjuk a kreativitásunkat eléggé, hogy újra és újra izgalmas ízekkel gazdagítsuk. Bátran kísérletezzünk kàsa fronton is! Remek kombinációkkal lehet előrukkolni.

Hozzávalók (2 főre):

    • 2 dl mandulatej
    • 3/4 bögre kölespehely
    • őrölt fahéj
    • karamellszósz
    • 1 db reszelt alma

Az almát kislyukú reszelőn lereszelem, pár csepp citromlevet löttyintek rá, de ez akár el is hagyható. A mandulatejet egy lábasba öntöm, hozzáadom a 3/4 bögrényi kölespelyhet, és gyorsan összefőzöm. A kása pár perc alatt krémesre fő. Leveszem a tűzről és hozzákeverem a reszelt almát. Egy szép tányérba szedem, és fahéjjal díszítem. Karamellszószt csorgatok rá, és már habzsolható is.