Mézes-gyömbéres-kurkumás latte
Lassan fél éve igyekszem kerülni a kávé fogyasztást. A kezdeti időkben egyszerűen gabona kávéval helyettesítettem az íz-, és metódus élményt, azonban egy idő után úgy hiszem, kezdett unalmassá válni az egyhangúsága. Persze a különböző gabona kávék is kaphatók ilyen-olyan ízesítésekben, de többnyire a pörkölt cikória íze érződött mindegyiken. Elkezdtem bújni a külföldi oldalakat, s természetesen megannyi remek ötlettel találtam szembe magam, mind csak arra várva, hogy némi módosítással ugyan, de egy- egy reggeli bögrébe kerüljön. A mai reggel forró mézes-gyömbéres itala is ilyen. Azt hiszem a lelkemnek csak az édes íz és meleg harmóniájára van ilyenkor igazság szerint szüksége. A megszokás nem a kávé ízére vagy akár hatására korlátozódott, mintsem inkább elkészítésére, magára a folyamatra. Ilyenformán mindegy milyen finomság kerül is terítékre, az elkészítése épp olyan örömet okoz.
Hozzávalók:
-
- 2 csésze mandula tej
- 1 darab gyömbér - szeletelve (vagy teáskanál őrölt gyömbérpor)
- 2 teáskanál nyers méz
- 1/2 teáskanál kurkuma
- fekete bors
- kókuszvirág cukor
Amennyiben friss gyömbérrel dolgozunk, úgy vágjuk apró darabokra és melegítsük a mandulatejben 10 percig. Ha csak őrölt gyömbérporunk van kéznél, úgy csak a tejet szükséges felmelegítenünk. A meleg mandula italt turmixgépbe öntjük, majd a többi hozzávalóval habosra keverjük. Díszítésként szórhatjuk még kurkumával és kevés fekete borssal, és némi kókuszvirág cukorral.