Zabpalacsinta a Zalában

Palacsintából bárhol, bármikor, bármennyit. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, megannyiféleképpen variálható. Őszinte leszek, én a sós változatokban nem annyira hiszek, valahogy korábban édesség kategóriába "dobozoltam", s azóta sem tudok egyéb felhasználási módokra áttérni. De jól van ez így. Ahány ház, annyi szokás. Ha úgy tartja kedvetek, ezzel az alappal akár egy jó hortobágyit is készíthettek.

A lenti receptet először nyáron a Zalában töltött nyaralásunk alatt készítettem. Egy csodálatos falusi vendégházra bukkantunk még szilveszter tájékán, s annyira lebilincselt a hely hangulata, hogy megfogadtuk megnézzük nyáron is. Nem okozott csalódást, sőt! Fantasztikus élményekben volt részünk. Házigazdáink példaértékű erőfeszítésének köszönthetően valóban megteremtették a nyugalom szigetét, s ha reggel nem mellettem szalad el a játszadozó kis mókus a kertben, valószínűleg nem is hiszem el. Visszavonhatatlanul rabul ejtett, s biztos vagyok benne, hogy az év minden szakában visszatérünk.

Egyik ráérősen fogyasztott reggelink alapját a frissen készült zabpalacsinta adta, melyet a helyben készült zamatos eper-, és baracklekvárral, valamint a Liliomkert piacon beszerzett gyümölcsökkel fogyasztottunk el, megkoronázva egy tökéletes gabonakávéval.

IMG_2912.jpg

Hozzávalók:

    • 150 g zabpehely liszt
    • 2 közepes tojás
    • 2,5 dl növényi tej
    • 1 dl szénsavas ásványvíz
    • 1 evőkanál olvasztott kókuszzsír
    • 1 csipet só
    • 1 ek eritrit

Az összes hozzávalót elkeverem egy tálban. Általában kézi mixert használok, mert így seperc alatt csomómentes lesz a tészta, bár ha nincs kéznél, akkor tökéletes állagot érhetünk el egy fakanál használatával is. Pihentetem negyed órát, majd még egyszer átkeverem. Érdemes többször megismételni a sütési fázis alatt is, mert a zabliszt szeret a tál aljára süllyedni. Ha a tészta kicsit besűrűsödik mindig 1-2 evőkanál tejjel hígítom. Szilikonecsettel kiolajozom a serpenyőt, és merőkanalanként adagolva kisütöm a palacsintákat. Tipp: Gluténmentes zabpehely lisztet is vásárolhatunk, s ebben az esetben nem kell a tünetektől tartanunk.