Az Augusztus ma Októbert játszik

Az Augusztus ma Októbert játszik. Egészen jól csinálja.  Egy kis eső és már elő is kerül a forró, habos kávé. Még pár fok csökkenés és jöhetnek a frissen sült körtès - almás pitèk.
Kávé terén igazán nagy nehézséget okozott a diétával való lemondás. Régebben nem voltam nagy fanatista, de az évek folyamán valahogy már-már rutinnà, s a dolgos hétköznapok egyik boldogsággal vegyített fontos momentumává vált az a pár percnyi rituálé, mely eme habos csodák elkészítésére és fogyasztására hivatott. Pár perc mennyi forró öröm. Igen, be kell valljam, ha dolgozom szükségem van ölelő szeretetére. Legalábbis a hitre, hogy míg elfogyasztom talán picit otthon érezhetem magam. Csak pár csendes kis pillanat erejéig. Aztán persze jöhet a jól megszokott taposómalom.
Mivel a diéta egyik alappillèrekènt a koffein megvonása is kikötött, így kénytelen-kelletlen ezen szokáson is módosítanom kellett. Szerencsére már sokkal korábban, pár évvel ezelőtt is elhatározásra jutottam párszor, s ezen alkalmakkor a hagyományos pörkölt aromás kávészemeket gabonakávéra cseréltem.

A mentes termékek piaca persze számtalan lehetőséget kínál ezen a téren is, mindenki pénztárcája vastagságához illően választhat a neki legmegfelelőbb árucikkek közül.  Nálam leginkább a Rapunzel Instant gabona és gyümölcs alapú kávéja vált be, valószínűleg enyhe füge aromájának köszönhetően.

 

IMG_0235_e1502090588486.jpg

Hozzávalók:

  • bögrényi forró növényi tej
  • egy teáskanál gabonakávé
  • édesítés gyanánt Agavé-szirup, méz (azok, akik nem szeretik a karakteres édes ízeket, használjanak eritritet, vagy xilitet)
  • díszítéshez karobpor vagy fahéj

Nagyban nem tér el a hagyományos kávé készítéstől, így úgy vélem ebben már mindenki nagy rutinra tett szert. A különbség abban rejlik, hogy míg a hagyományos tehéntej szuper jól habosítható, úgy a növényi tejek esetében erre kevéssé van lehetőség. Személyes tapasztalatom alapján a mandula- és kesudiótej állja ki ezt a próbát a lehető leghősiesebben, de ha nagyon vágyom arra  az édes, ízes habra a kávém tetején, bizony előfordul, hogy a laktózmentes változattal csalok.