Amaránt keksz gyömbérrel

Voltam olyan meggondolatlan, hogy vettem egy egész nagy zacskó amaránt lisztet, amit nem győzök azóta elsütögetni. Mivel igen intenzív, földes ízzel rendelkezik, így mindenbe csak egy kicsit teszek, mert pikk-pakk elviszi az ízeket olyan irányba, ahonnan aztán nincs lehetőség semmilyen mutatvánnyal azt visszahozni. Bevallom, nincs a toplistáim élén, de ebben a kekszben  mégiscsak megállja a helyét. Win-win helyzet. A gyömbér valami csodát tesz, és pillanatok alatt kiegyensúlyozza az ízeket. Próbáljátok ki ezt az egészséges, gluténmentes délutáni tea mellé kiváló kekszet is! A liszt helyettesíthető. :)

 

53ED4C36_A8D3_4496_9624_88C39B344599.jpeg

Hozzávalók:

  • 8 dkg amarántliszt
  • 4 dkg gluténmentes zabpehely
  • 1 csipet himalája só
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2 evőkanál víz (a tojás helyettesítésére szolgál, ez a mennyiség 1 tojásnak felel meg)
  • 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 1 közepes alma (lereszelve)
  • 1 kk gyömbérpor
  • 3 dkg aszalt vörösáfonya
  • 1 ek rizsszirup

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy tálba teszem, és elkeverem, kivéve a tojás helyettesítésére szolgáló kukoricakeményítőt, mert azt először külön keverem ki a vízzel, s csak így adom a masszához.
  2. Evőkanálnyi kis halmokat rakosgatok egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kicsit elegyengetem.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, hőlégkeveréses üzemmódban, kb 10 percig.