Vörösborban párolt csirkecomb szőlővel

DSCF2817_e1507278727950.jpgHa ősz, akkor szőlő, ha szőlő akkor bor, ha bor, akkor másnap garantált fejfájás, legalábbis nálam. A szüreti hónapok idején roskadásig telt standokkal várnak bennünket a piaci árusok. Szerencsém van, mert ha szőlőről van szó, nem szükséges sorban állnom, tudniillik párom, s jómagam családjában is vannak nagy szőlő és bor fanatikusok. Ellátottságunk ezen a téren hiánytalan.

A múlt hétvégét mindketten külön-külön (mert máshogy nem tudtuk egyszerűen kilogisztikázni) családjaink társaságában töltöttük, s mikor vasárnap este hazaértünk, örömmel konstatáltuk, hogy fejenként hat szatyornyi szőlővel lettünk gazdagabbak. Az öröm egészen addig tartott, míg ki nem nyitottam a hűtő ajtaját, és rá nem jöttem, hogy képtelenség lesz mindet bepakolni. Már pörögtek is a fejemben a felhasználási módok lehetséges válfajai, de valahogy nem a desszertek felé kalauzoltak. Nem kimondottan szeretem a gyümölcsöt húsfélékkel kombinálni, na nem azért mert nem egészítik ki jól egymást, egyszerűen csak azért, mert a diétában nem javasolt. Ez esetben azonban kivételt tettem, s milyen jól! Egyszerűen fantasztikus végeredményt kaptam. Szőlős, vörösboros párolt csirkecombokat készítettem. Majdnem teljesen elforraltam a mártást a húsok alól, de ha épp egy szaftosabb ebédre vagy vacsorára vágyunk, úgy hagyjunk valamennyit, s ezzel locsoljuk meg tálaláskor.

DSCF2808.jpg

Hozzávalók:

    • 5 db csirkecomb
    • kókuszolaj
    • 3 dl száraz vörösbor
    • 2 dl húsalapalé
    • 1 szál rozmaring
    • 3 db babérlevél
    • só, bors
    • 1 nagy, vagy 2-3 közepes fürt édes szőlő (csak bátran amennyi jól esik)
    • laktózmentes vaj
    • 0,5 kg burgonya
    • rizstej
    • csipetnyi szerecsendió

Kevés kókuszolajat hevítek egy magas falú serpenyőben, és szép pirosra pirítom benne a csirkecombok minden oldalát. Ha kellő kéreg képződött a húsokra, felöntöm borral. Sózom, borsozom, rozmaringot és babérlevelet adok hozzá. Közepes hőfokon párolom 15 percet, majd hozzáadom az alaplevet, valamint a megmosott, leszemezett szőlőt. Így főzöm még további 25-30 percet. (Ha szükséges alaplével pótolom a folyadékot.) Közben a burgonyát meghámozom, és kis kockákra szelem. Sós, forró vízben puhára főzöm. Ha elkészült, leszűröm és laktózmentes vaj, valamint rizstej hozzáadásával krémesre turmixolom egy kézi mixer segítségével. Nem minden esetben pürésítem teljesen, van, hogy hagyom darabosabb állagúra. Ezt az dönti el, éppen milyen kedvem van. Csipetnyi szerecsendióval fűszerezem, de ez akár el is hagyható. Ha kellően besűrűsödött a mártás, lehúzom a serpenyőt a tűzről, s az elkészült ételt burgonyapürével tálalom. Tipp: Tálaláskor, amennyiben nem főzitek el teljesen, a mártással locsoljátok meg a húst, úgy, hogy a püré egy részére is jusson.

IMG_6092.jpg