Kását főz a kisegér, minden tálat telemér...

... hangzik el a hagyományos gyermek mondókában. A kisegér bizony szeret méricskélni, én azonban csak inkább "ímmel-ámmal, ahogy esik úgy puffan"-ként. Inkább szemrevételezni szeretem miből éppen mennyit teszek az aktuálisan készülő ételbe.
Bevallom a zabkása nagyon sokáig nem tartozott a preferált kedvencek közé, azonban a gyógyuláshoz szükséges diéta kapcsán rá kellett fanyalodnom. A zab fogyasztása egyébként kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott, és pelyhesített formája az egyik legkedveltebb kásaféle, és a müzlik fontos alapanyaga is. A kezdeti fanyalgás szép lassan egy lángoló szerelemmé alakult, és ettől a pillanattól kezdve a reggelik váltak a kedvenc étkezéseimmé.
A soron következő recept azonban nem egy hagyományos verzió alapján készült, hiszen igyekszem mindent a diétába illeszthető verzióban készíteni. Tartalmaz chia magot, és útifűmaghéjat is emésztést serkentő, áldásos hatásuk miatt.

img_3335.jpg

Hozzávalók (1 adagra) :

  • körülbelül egy fél csésze gluténmentes zabpehely (nem számít, hogy az apróbb, vagy nagyobb szeműt választjuk. Mindenkinek ízlése és kedve szerint)
  • másfél teáskanál útifűmaghéj
  • egy evőkanál chia mag
  • édesítés gyanánt kevés Agave szirup
  • egy őszibarack
  • pár szem áfonya
  • díszítésként némi kókusz- és banánchips

A zabot, a chia magot, és az útifűmaghéjat egy kis tálkába tesszük, majd nyakon öntjük forró vízzel és meglocsoljuk némi Agave sziruppal. Várunk vele 5-10 percet, hogy a folyadékot jól magukba szívják, és a kellően megduzzadjanak. Közben az őszibarackot a nekünk tetsző formában felszeleteljük, és gondoskodunk a díszítéshez szükséges alapanyagokról, mert semmi egyébre nem lesz már szükségünk.
Ugyancsak készíthető bármilyen növényi tej forrázott változatával és tetszőlegesen választott gyümölccsel, ami éppen aktuális kedvünknek megfelel, és az évszaknak megfelelően beszerezhető.