Sütőtökös zabkása, az igazi "comfort food"

b78c0f05-71b6-431a-87a3-987f4e97b17b.jpeg

Sütötök és zabkása. Éveken át egyiket sem voltam hajlandó elfogyasztani, nem hogy egyben, de külön-külön sem. Az első áttörést még a huszas éveimben a sütőtök jelentette, a konyhát belengő sült tök illatánál nincs túl sok otthonosabb számomra a világon, legalábbis az őszi időszakban biztosan. Megnyugtató, biztonságérzetet, valóban egyfajta komfortot nyújt számomra. Aztán jött ez a diétázósdi, életmódváltás, és ezzel együtt a reggeli kásák is betörtek a konyhámba, azóta is töretlenül uralva a reggelik világát. Élek-halok mindkettőért, már a készítése is boldogsággal tölt el. Ha tököt sütök jellemzően igyekszem nagyobb adaggal dolgozni, mert azon kívül, hogy a fűszeres, fahéjas, szerecsenes, mézes azonnal a sütőből ki, és ide vele darabokat önmagukban fogyasztom, a maradékot általában ízesítés nélkül aztán levesekhez, pörköltekhez, ragukhoz használom. Vagy kockázva, vagy pépesítve kerülnek így a hűtőbe, és nem túl sokáig maradnak ott, mert a következő napokban szépen sorba veszem a lehetséges készülő fogások számát. Most sem történt ez másként. Két jó nagy darab tököt tettem a sütőbe, az egyik tökdarabokkal teli tepsit ízesítés nélkül csak magában, a másik adagot viszont fahéjjal, őrölt gyömbérrel, szerecsennel, szegfűszeggel, mézzel locsolva. Utóbbiből néhányat sülést követően megettem, a többit pedig villával pürésítettem. Ennek egy részéből készült másnap ez a remek reggeli kása, amit még pluszban egy kis "golden milk" társaságában, azaz kurkumás mézes forró itallal tálaltam. Teljes volt a boldogságom, mert valami eszméletlenül bekajáltam. :)

Hozzávalók (2 főre):

  • 1/2 bögre gluténmentes zabkása
  • 1,5 bögre mandulatej
  • 1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 bögre sült, ízesített, édes sütőtökpüré
  • Hester's Life Crunchy Nuts granola
  • *vegàn kàsa esetén juharsziruppal édesìtek

Elkészítés:

➵  A mandulatejet a fél vanília rúddal és a kikapart magokkal felforralom.

➵  Ha felforrt, közepesre veszem a hőfokot, kiveszem a vanília hüvelyt, és belszórom a zabot. Sózom.

➵  Addig főzöm, míg krémes, sűrű állagúvá nem válik, belekeverem a tökpürét, melegítem még pár percig, majd  tálkákba szedem.

➵  Tálaláskor Hester's Life Crunchy Nuts granolával halmozom, ugyanis tökéletesen kiegészíti az őszi ízeket.

Jó étvágyat!

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

 d0c3548d-feaa-45a8-81ba-5e37e11750da.jpeg