Fenséges nyári paradicsomsaláta fetával - avagy ilyen az én panzanellám

dscf2996_2.jpg

A nyári nagy hőségben leginkább a könnyed, könnyen emészthető, kevésbé terhelő ételeket részesítem előnyben, és valahogy kedvem sincs annyi időt a konyhában eltölteni, mint egyébként. Nem csak a meleg miatt, hanem mert valahogy sokkal inkább hívogat ilyenkor a barátok közelsége, és a sok szabadban eltöltehő pillanat. Szeretem a színek orgiáját, a zöldellő parkokat, és a nevető, mosollyal teli arcokat. Minden ami a téli szürke hónapok végére kiveszik a minennapokból, az most már-már feldolgozhatatlan sokasággal érkezik. Impulzusok hada. Csak figyelni szeretném, szemlélni a történéseket, és részesévé válni ennek az újjászületésnek. Úgyhogy kihasználok minden pillanatot, hogy örömmel töltsem a mindennapokat, és a hideg, burkolózós hónapokra hagyom a hosszú órákat igénylő konyhai folyamatokat.

dscf3010_2.jpg

Nemrég a Tökmag Vegán Street Food-ban jártam, mert Ancsa barátnőmet vártam, s picit késve érkezett. Miután befaltam egy budapesti viszonylatban is nyertes vegán céklaburgert, elindultam utamra a Margitsziget felé, s pár lépéssel feljebb belefutottam a Hollán Ernő utcában található Pro Vita zöldséges-delibe. Régebben jártam már náluk, de valahogyan megfeledkeztem az üzletről, és most szinte örömtáncot jártam mikor megláttam azt a csodálatos árukészletet. Nem csak friss és ritkán hozzáférhető zöldségeket és gyümölcsöket, de friss zöldfűszereket, extra alapanyagokat, aszalványokat, magvakat is megtalálhattok itt. Rögtön be is vásároltam néhány doboznyit a régen vágyott friss cukorborsóból, és összeválogattam egy paradicsom-mixet is különféle formájú, színű, és ízvilágú koktélparadicsomokból. Ahogy megpillantottam ugyanis ezt a fergeteges nyári színvilágot, Olaszország jutott eszembe, és azonnal tudtam, hogy aznapi vacsira bizony panzanellát készítek.

A panzanella nem más, mint egy ízletes, olasz kenyérsaláta frissen szedett paradicsommal, rengeteg olivaolajjal és eredetileg mozarellával. Az én panzanellám nem követi a hagyományokat, ugyanis az  alapreceptet  picit görögösítettem, mondhatni házasítottam egy kis feta sajttal, a mozarella helyett. Ne aggódjatok, semmit nem veszített az értékéből, sőt így sokkal különlegesebb.

Hozzávalók:

  • 300 dkg színes koktélparadicsom
  • 2 szelet gluténmentes kenyér
  • 4 evőkanál olivaolaj
  • egy maréknyi friss bazsalikom
  • 10 dkg növényi (vagy laktózmentes) fetasajt
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat hevítek, majd rádobom a kis kockákra vágott kenyeret, megpirítom, majd félreteszem és kisebb keverőtálba.
  2. A paradicsomokat felezem, majd két részre osztom.
  3. Egy újabb evőkanál olivaoljat löttyintek a serpenyőbe, és a paradicsom egyik felét pár perc alatt sóval, borssal ízesítve grillezem. Figyelek, hogy ne essenek szét, de mégis puhára, szaftosra süljenek.
  4. A kenyérkockákra borítom, és óvatosan összeforgatom, hogy jól átjára a darabokat a paradicsomok kisült, fűszeres leve.
  5. Jöhet hozzá maradék felezett paradicsom, só, frissen őrölt bors, és egy nagy marék friss bazsalikom.
  6. Egy tányéra kanalazom, majd fetát tépkedek a tetejére.
  7. Még egy löttyintésnyi (evőkanál) olivaolajjal locsolom az egészet, és azonnal befalom.

dscf3042_2.jpg