Ropogós, citromos - zöldfűszeres sült újburgonya

image1_4.jpeg

Ki szereti még rajtam kívül a kívül ropogós, belül krémes fűszeres sült újburgonyát? Jamie Oliver nyomdokába lépve, megalkottam a saját kedvencemet. Látjátok ott azt a füstösre kormolódott fokhagymát? Na az a legjobb része!

Klasszikus nyári étel, akár önmagában, akár köretként. Grillezések elmaradhatatlan velejárója, de egy pohár gyöngyöző fehérborral, ízletes karfiolmártással - receptet hozok hamarosan -  vacsoraként sem utolsó. Próbáljátok ki, és használjatok friss fűszereket! A vaj minőségén is sok múlik, így nem érdemes a spórolós fajtából választani. Ha lehet vegyetek jó minőségű vajat; ami ebből marad, később pirítósra kenve, füstölt heringszeletekkel, citrommal és kapribogyóval felszolgálva királyi lakoma. Ennek a tepsis finomságnak nagy előnye, hogy mivel sütőben sül, nem lesz olajszag a egész lakásban, hátránya viszont, hogy szinte képtelenség abbahagyni, én momentán az egészet majdnem felfaltam. Mindenképpen újburgonyát válasszunk hozzá, mert akkor tudjuk a kellő ropogós és krémes állagot elérni. És ne ijedjen meg senki, ha a citrom és a fokhagyma megkormolódik, így lesz tökéletes!

image1_2.jpeg

Hozzávalók:

  • 70 dkg krumpli
  • 10 dkg jó minőségű vaj (lehet növényi is)
  • víz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • friss rozmaring és kakukkfű, petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom

Elkészítés:

  1. A krumplit meghámozom, lemosom, viszonylag egyforma nagyságú negyednyi szeletekre vágom, 5 percet hagyom vízben állni, hogy elkezdjen kioldódni a keményítő tartalma.
  2. Egy edényben sóval vizet forralok, és hozzáadom a leszűrt burgonyát. Félpuhára főzöm, majd leöntöm róla a vizet.
  3. Egy hőálló edénybe egyenletesen szétterítem a szeleteket, vajat darabolok a tetejére, majd a fokhagyma gerezdeket és a negyedelt citromszeleteket is ráhalmozom, friss zöldfűszerekkel szórom, sózom, borsozom. Fontos, hogy a fokhagyma gerezdeket nem pucolom, hanem egészben, héjastul teszem a burgonyához, mert a hő hatására, a sütési idő végével krémesen kinyomható majd, és ínyencek akár rá is kenhetik a sült krumplira.
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe tolom és 45 perc alatt készre sütöm.
  5. Akkor jó, ha a krumpli kívül szép sült, ropogós, belül viszont puha, és krémes.

 

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.

image1_3.jpeg

image1_5.jpeg

 

Címkék: vacsora