Minden, ami spárga

“A mosolygó kikelet, Váltja fel a mord telet.” – népdalaink nyomán. Amint az első kis fűszálak áttörik a felszínt, felélénkül az élet, a fák rügybe borulnak, zöldre vált a tompa szürkeség. Újra mosolyra húzódnak a téli komorságban megfakult arcok, vidám csicsergésre ébredünk, a természet kárpótol minket a hosszú, fakó hónapokért. A tavasz beköszöntével újra életre kelnek az érzékeink. A konyhában várva várt pillanat ez. Mikor a színek élettel töltik fel az ételeket, a friss, ropogós üdeség ízeivel gazdagítva azokat. Az idény vége már számtalan lehetőséget kínál kreativitásunk kibontakoztatására. Újra felfedezzük a főzés igazi örömét. Ekkor jön a várva várt pillanat. A király trónra lép.

dscf0153_2.jpg

 

A medvehagyma véget ért, de a spárga szezon még csak most kezdődik igazán. Megjelentek a boltok polcain a frissnek mondott, s hirdetett kis csomagok, ámbár én még mindig szívesebben vásárolok piacokon, vagy termelőktől, ha tehetem, semmint onnan emeljem le. Szerencsémre tegnap egy Velence melletti biogazdálkodásból sikerült beszereznem négy többszálas zöld spárga köteget, így a következő napokban nem lesz hiány vízhajtásban. Bizony ám, ez csak egy, amit a spárgáról tudni kell, vagy lehet. Erős vízhajtó hatással bír ugyanis. De nézzük mit és miért érdemes szem előtt tartanunk, ha spárgával tervezzük a következő menüt.

Májusban a zöldséges standok valósággal roskadoznak a fehér és zöld spárgakötegektől. Ugyan uralkodása tiszavirág-életű, azonban ha tehetem, erre a rövidke kis időre is igyekszem, teljes odaadással fejet hajtani nagysága előtt. Levesbe, köretként, blansírozva, önmagában, elő-,utó-, vagy főételként, minden lehetőséget számításba véve kísérletezem a legfinomabb falatokért. Én a zöld spárgára esküszöm, de egy ízletes krémleves alapját sárga “társa” is magasztosan dicsőségre emeli. Különleges, üde ízük miatt fogyasztásuk igazi élmény.

A spárga rendkívül könnyen emészthető, így a zsúfolt, stresszes munkanapokon az egyik legjobb éhségcsillapító. Mint említettem vízhajtó hatással bír, ennek köszönhetően kedvező befolyást gyakorol a teljes keringési rendszerünkre. Tisztító hatású, egyes vélemények szerint az érszűkület megelőzésére sem utolsó. Mivel viszonylag magas a purintartalma, ezért köszvényes betegek számára csak mértékkel javasolt fogyasztása. Fogyókúrázók és diétázok figyelmébe ajánlom, hogy 100 grammjában összesen 20 kcal található, ami valljuk csak be nem elhanyagolható, ha azon tűnődünk mi készüljön vacsorára. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. Telis- tele van káliummal, kalciummal, magnéziummal, sőt vas tartalma sem elhanyagolható. Kismamáknak is ajánlott, folsav tartalma miatt.

Többféle spárga létezik, leggyakrabban a zöld és fehér változataival találkozunk, de ha mázlink van, vásárolhatunk  lila és sárga színűt is. Nem csupán a színűk, fizikai jellemzőik sem egyformák, ezekre érdemes odafigyelni vásárlásuk és elkészítésük során.  Hajtása leginkább egy megnyúlt csírára hasonlít, innen ered a spárga népies „csirág” elnevezése. A hagyományban nyúlárnyéknak is nevezik, mert állítólag levelei alatt szívesen tanyáznak a vadnyulak.

Európában kedveltebb a fehér spárga - bár én valamiért a zöldre esküszöm; valószínűleg az érzéki benyomás teszi, mert annyira vágyom a szürke téli hónapok utáni erre a vibráló zöldellésre. Lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt népszerű, de tudnunk kell, hogy sokkal kevesebb vitamin található benne, mint üde, zöld "párjában". Előkészítése során fontos, hogy a hámozóval csúcstól az egészséges végéig teljesen hámozzuk meg! A fás szárvégeket feltétlenül törjük vagy vágjuk le, ellenkező esetben keserű, fogyaszthatatlan lesz a belőle készült fogás.

Míg a fehér spárga a föld alatt, addig a zöld rügyek a föld felett növekednek, ezzel is biztosítva, hogy sokkal több vitamin és tápanyag kerüljön beléjük. Ezt a fajtát nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő csak az alsó harmadot kezelésbe venni, méghozzá úgy, hogy finoman meghajlítva a szárat hagyjuk, hogy elpattanjon ott ahol a fás rész véget ér.

Mindegy, melyiket választjuk, szezonban fogyasszunk belőle minél többet. Törekedjünk rá, hogy frissen feldolgozásra kerüljön, bár hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható, de ha így is teszünk, lehetőség szerint tekerjük nedves papírba a végeit.

Akár nyersen önmagában, vagy egy tavaszi saláta részeként,  kevés vinaigrette mártással meglocsolva isteni, de aki nem rajong a nyers zöldségekért annak itt van pár szuper jó recept, a kedvenc oldalaimról:

http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2006/05/slt-sprga-fokhagyms-krumplikret-tombol.html

http://chiliesvanilia.hu/2018/04/28/sult-sparga-korozott-kremmel-es-paprikas-napraforgomaggal/

http://160gramm.hu/2016/05/04/cukkinis-spargakremleves-novenyitej-keszito-geppel/

https://www.zizikalandjai.com/2016/05/piritott-rizs-spargaval-es-repaval-vegan.html

http://pasztellbarokk.blog.hu/2017/05/02/tavasz_a_tanyeron_hello_pastel_ceramics

https://www.marthastewart.com/275174/asparagus-recipes

https://cafedelites.com/cheesy-garlic-roasted-asparagus/

 

https://www.delish.com/cooking/g2668/spring-asparagus-dishes/

http://www.kertkonyha.hu/2016/07/12/serpenyos-spargarakott/

Ha pedig még így sem kaptál kedvet, mert egyszerűen úgy érzed a spárgát nem neked találták ki, javaslom nézd meg az Ízek, imák, szerelmek című filmet, Julia Roberts főszereplésével. Fordíts kiemelt figyelmet az olaszországi útja egyik különleges reggelijére, melyben kivételesen nem Julia, sokkal inkább a friss, üde spárga a nyerő. Életemben először ekkor, és eme ihletéssel készítettem spárgát, és bátran állíthatom, legalább olyan mennyeinek éreztem, mint ő.

dscf0267_2.jpg

Ha tetszett a cikk, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.