Vegán vöröslencse-krémleves
Húsmentes, vegán fogás, glutén-, és laktózmentes. Mivel az előzőleg bemutatott vöröslencsés egytál receptjéhez megbontottam a csomagot, így gondoltam a maradék száraz alapanyagot is végül felhasználom. Ez a vöröslencsés krémleves sem bonyolultabb a többi mixelős társánál, úgyhogy cirka fél órán belül egy tál gőzölgő, lélekmelengető ebéddel kecsegtet.
Hozzávalók:
- 2 csésze zöldségalaplé (kb 5 dl)
- 250 gramm vöröslencse
- 1 - 2 teáskanál olívaolaj
- 1 kockára vágott vörös-, vagy lilahagyma
- 1 apróra vágott fokhagyma
- chili pehely (ízlés szerint)
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál mustár
- tengeri só / fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Megmosom a vöröslencsét; egy szűrőbe szedem és alaposan leöblítem.
- Kevés kókuszolajon elkezdem párolni a hagymát, majd hozzáadom az apróra szelt fokhagymát is. Lehúzom az edényt a tűzről, és a füstölt paprikát feloldom a zsiradékon. Visszatolom.
- Az előkészített lencsét az alapra öntöm, hozzáadok 2 csésze zöldségalaplevet.
- Jöhet az ízesítés, só, bors, fűszerek. (A mértékek csak irányadóak, bátran kísérletezzünk kedvünk és ízlésünk szerint.)
- Körülbelül 20 percig főzöm, a lencse hamar puhul, nem kell neki több.
- Fogok egy botmixert és az egészet lepürésítem.
- Gluténmentes, magos pirított kenyérszeletekkel kínáltam, szórhatjuk petrezselyemmel, akár korianderrel ha éppen az van otthon.