Cékla tart lilahagymalekvárral

6949B501_8663_4907_AE84_CED800A4B052.jpeg

Az egyik legkedvencebb (van ilyen szó?!) :) szakácsom műsorában készített étel adta az ihletet ehhez a recepthez, ugyan a francia úriember cseppet megvariálta azt. Én egy sokkal egyszerűbb, ámbár a lilahagymalekvár készítése miatt, mégis picit időigényesebb verziót mutatok. Amit a lekvár készítése időben elragad, azt a bolti leveles tészta megvásárlása megspórol nekünk. Én gluténmentes leveles tésztát vásároltam hozzá, de természetesen, aki nem érzékeny, annak a hagyományos is teljesen megfelelő. Nem nagy ördöngösség. És íme a céklás tart recept:

48411B2F_AFAB_438B_9D94_C593B5A07D56.jpeg

Hozzávalók:

  • 1 csomag gluténmentes leveles tészta
  • 2 közepes lilahagyma
  • lenmagolaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 7 dkg kókuszvirág cukor
  • 2 db babérlevél
  • 1/2 tk. ánizs
  • 3 közepes cékla
  • víz

A céklaszeletekkel kezdem. Az egész céklát megmosom, és meghámozom. Vékony szeletekre vágom, ha van, használjunk mandolin szeletelőt. Kevés olajjal, sóval összeforgatom és tepsire terítve 185 fokos sütőbe tolom 15 percre. A lilahagymát felaprítom, kivételesen nem finomra, és nem kockázom, hanem szép szeletekre vágom. Kevés olajon elkezdem párolni, majd hozzáadok 7 dkg kókuszvirág cukrot. Amint a cukor megkaramellizálódott felöntöm 2 dl száraz vörösborral, 0,5 dl balzsamecettel, sózom, 2 db babért és 1/2 teáskanál ánizsmagot szórok hozzá. Alacsony hőfokon főzöm, legalább 35 percig, az elpárolgott folyadékot vízzel pótlom. Sűrű hagymalekvárt főzök belőle. Annál jobb, minél tovább fő, így az ízek tőkeletesen összeérnek, és a hagymaszeletek lágy, krémes állagot vesznek fel. Ha elkészültem egy piteformát kibélelek sütőpapírostul a leveles tésztával. A túllógó részeket körbevágom, majd ráhalmozom a lekvárt, és elrendezem az előzőleg megsütött céklaszeleteket. Kevés olajjal locsolom, és mehet is a sütőbe 180 fokon körülbelül 30 percre. Önálló fogásként, vagy egy szépen sütött rosé kacsamell mellé is csodálatos karácsonyi varázslat válhat belőle. A kacsa receptjét a következő bejegyzésben osztom meg veletek.

CF649B2F_0148_4805_9759_526A18AFEB89.jpeg