Töltött cukkinihajók

Most még be tudunk szerezni pár friss, idei cukkinit, azonban az ősz közeledtével sajnos viszontlátást kell majd mondanunk. A cukkini magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően, jó szolgálatot tesz a betegségek megelőzésében, illetve kezelésében, és a túlsúly ellen is hatásos. 92 százaléka víz, alig található benne szénhidrát, ráadásul koleszterinmentes. Rostokban gazdag, energiaszegény, könnyen emészthető, így diétázók, és cukorbetegek számára is kifejezetten ajánlott. Remek gyulladáscsökkentő, kiválóan enyhíthetjük vele húgyúti vagy gyomorfertőzésünk kellemetlen tüneteit. Segítséget nyújthat a magas vérnyomásban szenvedőknek, egyensúlyban tartja a vízháztartást, hatékony az érelmeszesedés ellen és a keringési rendszert támadó betegségek megelőzésében. Ehetjük nyersen, párolva, töltve, köretként vagy salátában. Virágáról se feledkezzünk meg, elkápráztató ételeket készíthetünk belőle.

Mivel párom édesanyja rengeteg saját termesztésű friss paradicsommal, és paprikával látott el bennünket, így egy darált húsos-lecsós alappal töltöttem meg a kivájt cukkinihajókat, laktózmentes, reszelt, növényi sajttal szórva tetejüket.

21979151_2117001924992605_1368687151_n_e1506262884975.jpg

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 4-5 szem érett paradicsom
  • 3-4 felkockázott paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 500 g pulyka darált hús
  • só, bors, chili
  • petrezselyem
  • növényi sajt

Alapvetően úgy állok neki, mintha egy lecsót készítenék, csak éppen darált pulykahús is kerül bele. A vöröshagymát, és fokhagymát kevés kókuszzsíron dinsztelem, majd mikor üvegesre pirult, hozzáöntöm a húst. Elvileg csak fehéredésig kellene pirítanunk, de én szeretem ha kicsit megkérgesednek a húsdarabok, így tovább hagyom. Ha a kívánt kérget elértem, hozzáadom az apró kockákra vágott paradicsomot, és paprikát, sóval, borssal fűszerezem. Megvárom míg az ízek szépen összefőnek, majd a kivájt cukkinik belsejébe töltöm a ragut, végül petrezselyemmel szórom meg. (A cukkinit is ízesíthetjük megtöltése előtt, sóval, borssal, némi chilivel bolondítva.) A tepsibe fél pohár sós vizet öntök, majd lefedem alufóliával, hogy a sütési fázis alatt a gőz hatására a cukkinik hamarabb megpuhuljanak. 200 °C-os sütőben sütöm fél órát, majd az alufóliát levéve, a tetejüket sajttal szórva meg további tíz percre visszatolom. Főtt barna rizzsel, hajdinával, quinoával, salátával, vagy akár magában is tálalható.

 

21979228_2117001931659271_1460989353_n.jpg21979383_2117001988325932_2106183088_n.jpg