Egy falat Olaszország

Szeretem Olaszországot. Alapvetően a déli embereket, a temperamentumukat és azokat a varázslatos ízeket. Az erős családi kapcsolataikat, az átható megbecsülést, az elismerést, melyet az idősebb korosztály is élvezhet. A tradíciót, a hagyományokat, és a mély gyökereket; az összetartozást. Szeretem az ételekhez való hozzáállásukat. A főzés igaz örömét, szívük, lelkük kitárulkozását.

Színek, ízek kavalkádja ez. Fantasztikus édes paradicsomok, melyek után itthon csak áhítozom. Medicinlabda méretű Meyer citromok, melyek csak úgy hátul a kertben teremnek. Pasta, pizza, sonka, fagylalt, gazdag levesek és halételek... Az olaszok imádnak enni, és meg is adják a módját! Ételeik könnyűek mégis laktatóak. Fűszerezésük jellegzetes, ám mégsem erős, egyszerre általában csak három-, maximum négyféle fűszert használnak. Nem csak ételeik harmonikus ízvilágára fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a külcsínire is; szeretik a színes mártásokat, köreteket, salátákat.

Nem véletlen, hogy eme mediterrán térség ad otthont egyik rajongott salátafélémnek. Lollo Verde, Rosso vagy Bianco, mindegy, ide vele! Csodálatos cakkozott leveleik bármely ételt képesek teljesen új megvilágításba helyezni. A fodros levelek napokig megőrzik roppanó állagukat és frissességüket. Ennek köszönhetően egytálételek, hideg tálak díszítésére is kiválóan alkalmasak, de ha csak a reggeli szendvicsünket szeretnénk feldobni valamivel, akkor sem lőhetünk mellé. A külcsín nagyszerű belbeccsel párosul. A Lollo típusú saláták ugyanis bővelkednek hasznos tápanyagokban. Kalcium, magnézium, vas és béta-karotin tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz. Magas kálium tartalma segít enyhíteni a stressz okozta tüneteket.
Ha egész fej salátát veszünk, minden levelet alaposan mossunk meg, mivel szétnyíló fejének köszönhetően a levelei könnyebben szennyeződnek, ugyanis a növény fejet nem, csak levélrózsát fejleszt.

DSCF3527.jpg