Boldogsággal fűszerezve

Ripiszke

Áfonyás, gluténmentes kevert süti laktózmentes íróval

2018. május 22. - Ripiszke

dscf0563_2.jpg

A bögrés sütik nagyon népszerűek, hiszen nem kell a mérlegeléssel vesződni. A legtöbb pikk-pakk összeállítható, szuperfinom, és csupa könnyen beszerezhető alapanyagból készül, úgy, mint ez a recept is.

Vágytam valami könnyed kis desszertre, de nem akartam túlzásba vinni a konyhai pepecselést. Hétvégéken szeretek szöszölős folyamatokba is belefogni, azonban a hétköznapok egyébként is zsúfolt perceiben nem igazán preferálom. Inkább könnyűt egyszerűen!- ez ilyenkor a hitvallásom. Mi lehetne könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb egy bögrés süteménynél, ami kiadós, mégis légies és puha, akárcsak egy piskóta? Különben is Anna kérte, hogy ha lehet inkább bögrézgessek, mert a méricskélést nem annyira szereti. Úgyhogy itt egy jó kis bögrés recept, hogy Anna is boldog legyen.

Tovább

Gluténmentes epres - mangós mandula crumble

 dscf0003_2.jpg

Ez a paleo-vegán epres crumble (azaz morzsasüti) nem is lehetne ennél  könnyebb és finomabb! Finomított cukor, gabona és tejtermék nélkül készült, egészséges nyári desszert, amely boldoggá tesz mindenkit. A fantasztikus az egészben, hogy mindennel együtt 15 perc az előkészítése, és amíg a sütőben az ízek összeérnek, addig bármit csinálhatunk. Igazi jolly joker! Főleg most a hosszú hétvégére. Hiszen ki akarna órákat a konyhában tölteni ilyenkor?

Gluténmentes, tejmentes, paleo és vegán.

Ha egy fullos desszertes ízélményt kerestek, mindenképpen gombócoljatok egy kis fagyit a tetejére, bár, hogy őszinte legyek szerintem önmagában is tökéletes, úgyhogy fagyi fronton nem feltétlenül kell rám hallgatnotok, de ha mégis, akkor az kókuszos legyen. Még a tartózkodóbb desszertrajongókat is le lehet nyűgözni vele!

Tovább

Gluténmentes epres galette

dscf1335_2.jpg

Mi is készülhetne más az eperszezonban, mint egy könnyed epres galette? Egy csómó, minden. Mondhatnátok. Igaz is. Gondoltam rá, hogy egy habos-epres tiramisutortát készítek, az sem lett volna nagy kunszt, de árválkodott a hűtőmben egy közeli lejáratú Alpro szójajoghurt, és a Szafi lisztkeverék is éppen szemmagasságban csücsült a polcon. Kézenfekvő - és időtakarékos - megoldásnak kínálkozott, hogy ezzel kedjek valamit.

Tovább

Bodzaszirup cukormentesen

dscf1667_2.jpg

Hétvégén a Vértes lábánál kirándultunk. Van egy szuper, nem túl megerőltető, de izgalmas és gyönyörű útvonal. Ha esetleg kedvet kapnátok, mindenképp látogassatok el: https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/panoramakoer-a-vertes-szegelyen/24228885/#dmdtab=oax-tab1

Szóval a séta végén, természetesen én sem hagyhattam ki a viràgtól roskadozó bodza bokrok szüretét. Megannyi hatalmas, csodálatos, illatos virágernyő, mind arra várva, hogy valami elképesztő finomság készüljön belőle. Ezer és ezer ötlet és lehetőség járt az eszemben, egyetlen egy gonddal együtt, hogy előre tudtam a hetem teljes káosz lesz, így nem sok időm marad majd az azonnali felhasználásukra. Hogy mégse vesszen kárba a csokorba szedett bodzamennyiség, ma reggelire készült egy áfonyás bodzapalacsinta, előkészítettem egy bodzás tejberizs alapot, és szirupot főztem belőle, hogy még két fantasztikus süteményt is ízesíthessek vele. Természetesen ezeket mind szép sorban meg is osztom Veletek, úgyhogy jöjjenek most napról napra szép sorban a receptek.

Tovább

Szuper zöld smoothie bowl

dscf9426_2.jpg

Végre itt a tavasz, jön a jó idő, ezzel együtt a szezonális, friss zöldségek, gyümölcsök is újra megjelennek a piacok standjain, a háziasszonyok és gasztro fanatikusok nagy örömére. Valljuk csak be, alig vártuk, hogy elvonatkoztathassunk végre a répa-burgonya és alma-dió szerénykedő lehetőségeitől. Finom, finom, és még változatosan is készíthető, de semmi sem hasonlítható a meleg hónapok buja, vidámságot és élénkséget hozó, színes ajándékaihoz. Gondoljunk csak a friss eper ízére. A boltok polcain még hamis import eprek csücsülnek dobozolva, nyilván én sem szabadföldi epret használtam díszítésnek, de már megjelent, sőt ki is futott, a medvehagyma, és jön a soron következő spárga, úgyhogy nem sokat kell várnunk már a zamatos nyári gyümölcsökre sem. Ez az időszak a legbőségesebb, és ilyenkor imádok hűsítő "smoothie bowl"-okat készíteni. A Smoothie bowl valahol félúton, a gyümölcsturmixok és a gyümölcsös krémek keresztmetszetében található. Alapvetően ez egy egyszerű turmix, amit kanalazni kell. Számtalan formában, ízben, és alapanyag felhasználásával készíthető, lehetőségeinknek tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt. Rendkívül mutatós, egészséges, ínycsiklandó reggeli készülhet seperc alatt. Mindenképpen javaslom, hogy próbáljátok ki valamelyik változatát. Korábban készítettem már gyümölcsös és csokis-mogyoróvajas változatot is, most azonban avokádót és banánt használtam alapnak, és eperrel dobtam fel.

Tovább