Vegán cukkini gofri az egészséges életmód jegyében

dscf3265_2.jpg

A közétett cukkini brownie után itt egy újabb íncsiklandó finomság, ami nem csak reggelire, de akár uzsonnára, vagy vacsorára sem utolsó. Az alapját szintén reszelt cukkini adja, és az, hogy édes vagy sós verzióban készül már csak azon múlik, melyik napszakban fogyasztjuk és éppen milyen ízekre vágyunk leginkább. A tészta ropogósra sül a sütőben, senkit ne rettentsen el a zöldségmennyiség, mert nem vehető észre az elkészült ételben, mégis titokban rengeteg rostot veszünk magunkhoz, ami pedig az egészséges működésünkhöz elengedhetetlen. A zöldségfogyasztást kerülő gyerekekeket is könnyen kicselezhetjük ezzel a módszerrel, feltéve, ha utána nem áruljuk el mit tartalmazott, mert sok esetben dafke a nagy "hétpofára zaba" ellenére is behúzzák később a kéziféket. (tapasztalatból mondom)

Nálunk a dolog, jelen esetben a poszt kedvéért úgy nézett ki, hogy az alaptésztát ketté öntve, egyik felét fűszerezve, másikat édesítve,  reggelire szójatejföllel, és paradicsomsalátával megpúpozva, délután pedig mogyorókrémmel kenve, cseresznyével díszítve került terítékre.

dscf3249_2.jpg

Hozzávalók:

      • 2 nagyobb darab cukkini
      • 1,5 bögre csicseriborsóliszt
      • 0,5 bögre gluténmentes lisztkeverék (Spar free-from)
      • 1/2 csomag sütőpor
      • 1/2 bögre olivaolaj
      • 1 + 1/2 bögre víz
      • 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
      • Sós változat esetében:
      • fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, oregáno, koriander feltéttől függően választható)
      • só, bors
      • Édes változat esetében:
      • 1 evőkanál kókuszvirág cukor

 dscf3283_2.jpg

Elkészítés:

    1. A chia magot a vízzel elkverem és állni hagyom. (1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás)
    2. A gofri sütőt bekapcsolom, és előmelegítem.
    3. A megmosott cukkiniket kislyukú reszelőn egy keverőtálba lereszelem.
    4. A hozzávalók listájában megadott sorrendben adagolva, a többi hozzávalót is a cukkinihez keverem, majd jöhet bele a chia is. 
    5. A tészta ezzel el is készült. Nincs más dolgom, mint megvárni, míg a sütő kellően felmelegedik, majd merőkanállal adagolva kisütöm a gofrikat.

dscf3405_2.jpg 

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.