Áfonyás, gluténmentes kevert süti laktózmentes íróval
A bögrés sütik nagyon népszerűek, hiszen nem kell a mérlegeléssel vesződni. A legtöbb pikk-pakk összeállítható, szuperfinom, és csupa könnyen beszerezhető alapanyagból készül, úgy, mint ez a recept is.
Vágytam valami könnyed kis desszertre, de nem akartam túlzásba vinni a konyhai pepecselést. Hétvégéken szeretek szöszölős folyamatokba is belefogni, azonban a hétköznapok egyébként is zsúfolt perceiben nem igazán preferálom. Inkább könnyűt egyszerűen!- ez ilyenkor a hitvallásom. Mi lehetne könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb egy bögrés süteménynél, ami kiadós, mégis légies és puha, akárcsak egy piskóta? Különben is Anna kérte, hogy ha lehet inkább bögrézgessek, mert a méricskélést nem annyira szereti. Úgyhogy itt egy jó kis bögrés recept, hogy Anna is boldog legyen.
Hozzávalók:
- 1 bögre kukoricaliszt
- 1 bögre barna rizsliszt
- 1 db közepes alma reszelve
- 1 db érett banán
- 1.5 bögre áfonya
- 1.5 bögre laktózmentes író (ha vegán szeretnénk elkészíteni, használjunk helyette növényi alapanyagokat, például szójatejfölt az író helyett)
- 1/2 bögre dermerara cukor (kókuszvirágcukor, méz, rizsszirup, eritrit bármi ami jól esik)
- 1 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 1/2 evőkanál tiszta mandulaaroma
Elkészítés:
- A liszteket egy tálba szitálom, és hozzákeverem a sütőport meg a cukrot.
- Az alma héját eltávolítom, majd lereszelem (kis lyukú reszelőn).
- A banánt egy villa segítségével pépesre töröm.
- Az alma- és banánpépet elkeverem, felöntöm az olajjal, ebbe jöhet az író, reszelt narancshéj, aromák, majd jól összedolgozom a lisztes keverékkel.
- A friss áfonyát megmosom, a sütialapba keverem a felét.
- A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, majd a maradék áfonyával szórom.
- Előmelegített sütőben sütöm, 180 fokon 25-35 percig.
- Tűpróbával ellenőrzöm, hogy ragad -e még, ha nem, akkor kiveszem a sütőből, megvárom amíg kihűl, majd szeletelem.
- Fagylalttal, tejszínhabbal, sorbettel, csokoládé- vagy karamellöntettel, gyümölcsökkel is tálalható, ha szeretnénk feldobni. Én most csak így, önmagában, porcukorral szórva tömtem magamba.
Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.