Mandulás & cseresznyés granola szelet kakaóbab törettel

image1_1.jpeg

Ha egy egészséges, ám mégis laktató, és energiával teli desszertre vágyom, akkor lehetőség szerint valamilyen müzliszelethez igyekszem inkább nyúlni, mintsem, hogy csokoládét fogyasszak. Mivel a bolti müzliszeletek a legtöbb esetben (tisztelet a kivételnek) tele vannak felesleges ízfokozókkal, mesterséges adalékanyagokkal és csomó cukorral, így sokkal jobban szeretem a házilag készített változatokat. A mostani receptben egy olyan verziót mutatok be, ami - akár szeletként, akár hagyományos granola formában fogyasztva - biztosan elnyeri mindenki szívét és tetszését. Ezek a ropogós kis téglalapok ugyanis tele vannak pirított mandulával és zabbal,  szárított cseresznyével és ropogós kakaóbab darabkákkal, mondhatni már-már ellenállhatatlanok.

dscf9088_2.jpg

Hozzávalók:

    • 1 bögre nagyszemű zabpehely
    • ½ bögre szeletelt mandula
    • ⅓ bögre apróra vágott szárított/ aszalt cseresznye (hozzáadott cukor mentes)
    • ¼ bögre lenmagliszt
    • ¼ bögre kakaóbab töret
    • 2 evőkanál kókuszvirág cukor
    • ¼ bögre juharszirup
    • 2 evőkanál mandula vaj
    • 2 evőkanál kókuszolaj
    • ¼ teáskanál tengeri só
    • ½ teáskanál tiszta mandula kivonat

 

Elkészítés:

  1. 180 °C fokra melegítem elő a sütőt.
  2. A zabot és a mandulát összekeverem, és egy sütőlapra öntöm, majd egyenletesen elterítem. Kb. 10 percig sütöm, míg enyhén meg nem pirul és illata elkezdi körbelengeni a konyhát.
  3. Mérséklem a hőfokot 170 °C fokra.
  4. A pirított keverékhez adom a cseresznyét, lenmaglisztet, kakaóbab töretet, kókuszvirág cukrot, összekeverem.
  5. A juharszirupot, mandulavajat, kókuszolajat a sóval, közepes hőfokon egy kisebb tálban összeolvasztom, majd a tűzről levéve hozzákeverem a mandula kivonatot. (ezt a momentumot ne hagyjátok ki, vétek lenne, a mandula kivonat adja majd az igazi aromáját.)
  6. Miután ezzel magvagyok, a zabos keverékhez adom, és alaposan átkeverem.
  7. A mixet szilikon müzli formákba töltöm, és alaposan elegyengetem.
  8. A granola szeleteket körülbelül 23-27 perc alatt készre sütöm. (Ha az szeretnénk, hogy puhább, kicsit ragacsos szeletet kapjunk, úgy elegendő a rövidebb sütési idő, ha viszont ropogósan szeretjük, akkor maximalizáljuk azt.) Ha már barnulni kezd a széle, mindenképpen vegyük ki.
  9. Kiveszem a sütőből, és a szilikon formában hagyom kihűlni.
  10. Légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékletek akár 1 hétig is,  fagyasztva egy hónapig áll el.