Mandulás & cseresznyés granola szelet kakaóbab törettel
Ha egy egészséges, ám mégis laktató, és energiával teli desszertre vágyom, akkor lehetőség szerint valamilyen müzliszelethez igyekszem inkább nyúlni, mintsem, hogy csokoládét fogyasszak. Mivel a bolti müzliszeletek a legtöbb esetben (tisztelet a kivételnek) tele vannak felesleges ízfokozókkal, mesterséges adalékanyagokkal és csomó cukorral, így sokkal jobban szeretem a házilag készített változatokat. A mostani receptben egy olyan verziót mutatok be, ami - akár szeletként, akár hagyományos granola formában fogyasztva - biztosan elnyeri mindenki szívét és tetszését. Ezek a ropogós kis téglalapok ugyanis tele vannak pirított mandulával és zabbal, szárított cseresznyével és ropogós kakaóbab darabkákkal, mondhatni már-már ellenállhatatlanok.
Hozzávalók:
-
- 1 bögre nagyszemű zabpehely
- ½ bögre szeletelt mandula
- ⅓ bögre apróra vágott szárított/ aszalt cseresznye (hozzáadott cukor mentes)
- ¼ bögre lenmagliszt
- ¼ bögre kakaóbab töret
- 2 evőkanál kókuszvirág cukor
- ¼ bögre juharszirup
- 2 evőkanál mandula vaj
- 2 evőkanál kókuszolaj
- ¼ teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál tiszta mandula kivonat
Elkészítés:
- 180 °C fokra melegítem elő a sütőt.
- A zabot és a mandulát összekeverem, és egy sütőlapra öntöm, majd egyenletesen elterítem. Kb. 10 percig sütöm, míg enyhén meg nem pirul és illata elkezdi körbelengeni a konyhát.
- Mérséklem a hőfokot 170 °C fokra.
- A pirított keverékhez adom a cseresznyét, lenmaglisztet, kakaóbab töretet, kókuszvirág cukrot, összekeverem.
- A juharszirupot, mandulavajat, kókuszolajat a sóval, közepes hőfokon egy kisebb tálban összeolvasztom, majd a tűzről levéve hozzákeverem a mandula kivonatot. (ezt a momentumot ne hagyjátok ki, vétek lenne, a mandula kivonat adja majd az igazi aromáját.)
- Miután ezzel magvagyok, a zabos keverékhez adom, és alaposan átkeverem.
- A mixet szilikon müzli formákba töltöm, és alaposan elegyengetem.
- A granola szeleteket körülbelül 23-27 perc alatt készre sütöm. (Ha az szeretnénk, hogy puhább, kicsit ragacsos szeletet kapjunk, úgy elegendő a rövidebb sütési idő, ha viszont ropogósan szeretjük, akkor maximalizáljuk azt.) Ha már barnulni kezd a széle, mindenképpen vegyük ki.
- Kiveszem a sütőből, és a szilikon formában hagyom kihűlni.
- Légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékletek akár 1 hétig is, fagyasztva egy hónapig áll el.